Auto huren in IJsland

Als je naar IJsland gaat, is het een must om een auto te huren. Het is niet aannemelijk dat je op een plek zult blijven en voor de verschillende plekken die je gaat bezoeken en activiteiten die je zult ondernemen is een auto van groot belang. Het openbaar vervoer in IJsland is buiten de grote steden minimaal en een taxi nemen wordt een duur kostenplaatje.

Maar waar moet je op letten als je een auto gaat huren in IJsland? Is een 4×4 nodig in IJsland of niet? Waar huur je de huurauto en welke verzekeringen heb ik nodig? Wij reisden twee keer door IJsland (in okt ’21 en nov ’23) en hebben de meest praktische informatie voor je verzameld. Zo kun jij met een gerust hart de juiste auto huren voor je rondreis in IJsland.

auto-huren-ijsland

Tips en informatie auto huren in IJsland

1. Auto huren is een must

Als je naar IJsland op vakantie gaat, dan is dat waarschijnlijk omdat je de verschillende mooie bezienswaardigheden die IJsland rijk is wilt zien en beleven. De meeste bezienswaardigheden en mooie plekken in IJsland liggen in de natuur en zijn vaak alleen goed bereikbaar met een auto. Je kunt evt. een dagtour boeken via een reisorganisatie die je vanuit Reykjavik naar de bekendste plekken brengt, maar dit is niet goedkoper dan het huren van een auto. Daarnaast kom je dan op de geijkte toeristische plekken, waar het altijd druk is en heb je niet de vrijheid om zelf te bepalen waar en hoe lang je ergens wilt blijven.
Daarom kun je niet zonder een auto in IJsland.

2. Bij welk verhuurbedrijf huur je je auto?

Een van de eerste dingen die je zult doen als je je reis naar IJsland aan het voorbereiden bent, is op zoek gaan naar een autoverhuurbedrijf. Als wij een auto huren op vakantie, dan doen we dat altijd via Sunny Cars. Dit is een Nederlandse maatschappij met een klantenservice met Nederlands sprekende medewerkers. Erg fijn als er onderweg iets gebeurt met de auto.

Daarnaast werken zij samen met de betrouwbaarste en bekendste verhuurmaatschappijen. Tevens kunnen ze daardoor aantrekkelijke prijzen voor de auto’s garanderen. Wat ook niet onbelangrijk is, is dat je geen extra verzekeringen hoeft af te sluiten als je met Sunny Cars boekt. Ze bieden alle verzekeringen all-inclusive aan. Let hier op als je de auto ophaalt, want er wordt vaak toch gevraagd of je een verzekering wilt afsluiten. Dit is niet nodig. Andere voordelen van Sunny Cars zijn dat je tot een uur voor huuraanvang gratis kunt annuleren en je je eigen risico terugbetaald krijgt bij schade. 

Tip: Laat je auto afleveren op Keflavik Airport, zodat je gelijk aan je reis door IJsland kunt beginnen.

3. Welk type auto huur je?

Alle twee de keren dat we in IJsland waren, hebben wij met een 4×4 auto gereden in IJsland. Wij vonden het beide keren een meerwaarde om een 4×4 auto te hebben, omdat je dan een afslag kan nemen wanneer je iets interessants ziet, zonder er over te hoeven nadenken of onze auto er wel geschikt voor is. Wij kozen voor een SUV, omdat je dan ook wat hoger zit en de laadruimte over het algemeen ruimvoldoende is. Dat is wel belangrijk aangezien je veel met je bagage zult reizen als je een rondreis door IJsland maakt. Daarnaast kozen we voor een automaat, omdat we dit comfortabeler vinden rijden dan een schakelauto. Zeker met de afstanden die je aflegt in IJsland. Het is goed om van tevoren te checken of al je bagage in de auto past en of je wel of geen automaat wilt. Ook kun je kiezen voor extra optionele zaken in je auto, zoals navigatie, airconditioning, kinderzitje, etc.

In principe is het niet nodig om een 4×4 auto te huren wanneer je alleen op de ringweg, ofwel R1 weg, blijft. De ringweg loopt als het ware als een cirkel door IJsland en bijna alle belangrijke bezienswaardigheden liggen langs de ringweg.
Maar wanneer je het binnenland wilt verkennen (bv. om de hooglanden te bezoeken) of ook bezienswaardigheden wilt bezoeken die alleen met een 4×4 toegankelijk zijn (zoals de verborgen parels Gjaín en Haifoss) dan heb je een 4×4 nodig. In de zomer zijn de F-wegen geopend en deze zijn sowieso alleen met een 4×4 bereikbaar en het is zelfs verplicht om met een 4×4 over deze wegen te rijden. Het is dus goed om van tevoren na te denken over wat je wilt gaan doen in IJsland en hier je huurauto op a

auto-huren-ijsland

4. Geldige creditcard

Als je een auto gaat huren, heb je altijd een geldige creditcard nodig om je boeking te bevestigen. Een prepaid creditcard wordt niet geaccepteerd. De creditcard moet op naam van de hoofdbestuurder staan. De betaling van de huurauto wordt van je creditcard gedaan en ook de borg wordt van je creditcard afgeschreven. 

5. Vanaf welke leeftijd mag je een auto huren?

Vaak kun je een auto huren vanaf 20 jaar, mits je minimaal 1 jaar in het bezit bent van een rijbewijs. Wil je een SUV of een 4×4 huren, dan dien je minimaal 23 jaar oud te zijn.

6. Wat kost een huurauto in IJsland?

Afhankelijk van de reisperiode en het type auto wordt de prijs voor de auto bepaald. Zo is het logisch dat een Toyota RAV4 duurder is dan een Toyota Aygo en ook in de zomer liggen de prijzen voor een huurauto hoger dan in de winterperiode.

In 2021 betaalden wij 984,00 voor een Suzuki Jimny voor 15 dagen en in 2023 betaalden we 688,00 voor een Toyota Rav4. In beiden gevallen kregen we een gratis upgrade. Zo kregen we in 2021 een grotere auto (Suzuki Vitara) en kregen we in 2023 een Kia Sportage met navigatie, stoelverwarming en stuurverwarming. Het is geen garantie dat je een upgrade krijgt als je de ‘basis’ auto boekt, maar vaak gebeurt het wel.

7. Controleer je auto op schade

Je hebt je huurauto opgehaald en de sleutels in ontvangst genomen. Je reis door IJsland kan beginnen! Voordat je van de parkeerplaats waar je de huurauto opgehaald hebt weg rijdt, is het verstandig om rondom de auto te lopen en te controleren of er schade is aan de auto. Als er schade geconstateerd is, is het goed om deze vast te laten leggen op het schadeformulier. Zo voorkom je gedoe en discussie achteraf. Maak ook altijd foto’s van de schade. Controleer ook of de benzinetank helemaal vol is. Er wordt van jou ook verwacht dat je de tank weer vol aflevert.

8. Het wegennetwerk

De ringweg is de weg waar je het meeste over zult rijden. Deze weg is meestal goed begaanbaar (afhankelijk van de weersomstandigheden) en overal geasfalteerd. De F-wegen zijn gravelwegen en alleen in de zomer bereikbaar. Op de ringweg mag je max. 90 km/u rijden, tenzij anders aangegeven met verkeersborden. In tunnels dient de snelheid teruggebracht te worden naar 70 km/u en in de bebouwde kom mag je max. 50 km/u rijden.

Wanneer je een brug nadert, dan wordt dit met een verkeersbord aangegeven. Soms kan er maar een voertuig over de brug, dit wordt aangegeven met onderstaand verkeerbord. Een ander verkeersbord dat je regelmatig tegenkomt is het verkeersbord waarbij aangegeven wordt dat je een onoverzichtelijk punt nadert. Dit is het geval wanneer je een heuvel op rijdt en het tegenliggende verkeer niet kunt zien.

Check voordat je gaat rijden altijd de status van de wegen. Na hevige weersomstandigheden (bv. bij sneeuw, harde wind, etc.) kan het zijn dat de weg die je wilt nemen tijdelijk afgesloten is. Soms is het mogelijk om een andere weg te nemen, maar dit kan niet altijd. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en flexibel te zijn. Het kan voorkomen dat je soms uren tot dagen niet verder kunt rijden. Je checkt de status van de wegen in IJsland hier.

9. Parkeren in IJsland

Waarschijnlijk begin je je reis in Reykjavik en overnacht je hier ook. In Reykjavik zijn een aantal parkeerterreinen, maar deze zijn bijna allemaal betaald parkeren. In 2023 waren de betaald parkeertijden in Reykjavik tussen 08:00 uur – 20:00 uur. Je kunt met de app Easypark Europa of via de website Parka.is bij alle parkeerplekken digitaal betalen. Als je door het centrum van Reykjavik rijdt, dan zie je vanzelf welke parkeerplekken er vrij zijn. Let wel goed op dat je niet tegen het verkeer in rijdt, want een aantal wegen zijn eenrichtingsverkeer.

Helaas is het parkeren bij de meeste bezienswaardigheden door IJsland ook betaald parkeren. Toen we in 2021 door IJsland reisden, waren veel parkeerplekken gratis, maar in 2023 is dat vaak niet meer zo. Bij de meeste bezienswaardigheden betaal je € 5,00 – € 7,00 voor een parkeerplek. Helaas zijn er geen combi-tickets en betaal je op iedere plek opnieuw. Op een dag waarbij je meerdere bezienswaardigheden bezoekt kan dit zomaar al snel oplopen richting de € 20,00 – € 30,00 voor parkeren. Dat is behoorlijk wat. Er staan overal camera’s die je kenteken registreren, dus we raden je aan om ook echt te betalen.
De bezienswaardigheden zelf zijn wel gratis. 

10. Tanken in IJsland

Ondanks de uitgestrekte landschappen en flinke afstanden die je soms aflegt in IJsland, is er in ieder dorp of stad wel een of meerdere tankstations te vinden. Het is wel aan te raden om je tank regelmatig vol te gooien. Zeker wanneer je het binnenland intrekt of naar een afgelegen bezienswaardigheid reist, is dit een goed idee. Je wilt niet met een lege tank in ’the middle of nowhere’ komen te staan.
Als je in IJsland tankt, moet je van tevoren aangeven voor welk bedrag je wilt tanken. Dit bedrag wordt gereserveerd op je pinpas of creditcard en later wordt het daadwerkelijke bedrag afgeschreven. 

Bij bijna alle tankstations kun je terecht voor een heerlijk typische IJslandse hotdog (zeker kopen!) of andere lekkernijen. Dit is handig voor je lunch, omdat weinig tot geen restaurants zult tegenkomen als je onderweg bent.

11. Verkeersregels in IJsland

De verkeersregels in IJsland verschillen niet zoveel met in Nederland. In IJsland rijden ze, net zoals in Nederland, rechts. Dat maakt rijden in IJsland makkelijk en goed te doen.
Zoals eerder aangegeven is het raadzaam om voordat je vertrekt, de status van de wegen te checken op Umferdin.isZo weet je zeker dat de weg die je wilt nemen begaanbaar is en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Enkele handige basisregels in het verkeer zijn:

  • rechts heeft voorrang op kruisingen, tenzij anders wordt aangegeven met verkeersborden;
  • Autobussen, inclusief schoolbussen, hebben voorrang;
  • Bij enkelbaansbruggen heeft het verkeer dat de brug het dichtst is genaderd, voorrang. Het is echter verstandig om in een dergelijke situatie snelheid te minderen en er eerst zeker van te zijn wat de tegenligger gaat doen;
  • Als je op een turbo-rotonde (rotonde met twee of meer rijstroken) op de buitenste rijbaan rijdt, ben je wettelijk verplicht om voorrang te verlenen aan auto’s die op de binnenste rijstrook rijden en af willen slaan;
  • Het is verboden om tegen de rijrichting in te parkeren;
  • Binnen de bebouwde kom is de maximum snelheid 50 km/u;
  • Buiten de bebouwde kom is de maximum snelheid 80 km/u of 90 km/u.

12. Download de kaarten op je mobiel

De meeste huurauto’s hebben navigatie in hun auto, maar dit is niet altijd het geval. Vaak moet je er extra voor betalen als je navigatie in je auto wilt en de kaarten zijn niet altijd recent geüpdatet. Tegenwoordig kun je makkelijk via Google Maps of Apple Maps op je telefoon naar de plaats van bestemming navigeren.
Bij de meeste providers kun je in IJsland gebruik maken van je mobiele data bundel zonder hier extra kosten voor te betalen, maar navigeren kost aardig wat data. Het is daarom handiger om van tevoren de kaart van IJsland te downloaden, zodat je offline kunt navigeren. Tegenwoordig kun je kaarten downloaden via Apple Maps, maar via de app Maps.me kun je ook kaarten van verschillende landen downloaden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *