Mooiste bezienswaardigheden IJsland

De ongerepte natuur, met mos bedekte lavavelden, spuwende geisers, kokende modderpoelen en talloze vulkanen maken IJsland tot een bijzonder en uniek land. Nergens vind je zulke buitenaardse landschappen als in IJsland en voel je je zo verbonden met de natuur. IJsland heeft ons betoverd en we hopen dat jij ook betoverd zult worden tijdens je reis naar IJsland. Het eiland heeft zoveel moois te bieden, waardoor het moeilijk kiezen is wat je wel en niet bezoekt. Ben je op zoek naar de mooiste bezienswaardigheden in IJsland? We mochten al twee keer een fantastische rondreis maken door IJsland (in oktober 2021 en november 2023) en verzamelden de mooiste bezienswaardigheden voor je in het zuiden, oosten, noorden en zuidwesten van IJsland.

Je kunt je rondreis door IJsland makkelijk zelf plannen. Mocht je toch behoefte hebben aan een rondreis die samengesteld is door een reisorganisatie, dan raden wij Voigt Travel aan. Zij zijn al jarenlang gespecialiseerd in IJsland reizen.

Zuid IJsland

1. Reykjavik (en omgeving)

Reykjavik is vaak je start- of eindpunt van je reis in IJsland en is de meest noordelijke hoofdstad ter wereld. Hoewel Reykjavik niet erg groot is en een dag in Reykjavik voldoende is, raden we je zeker aan hier een nacht te verblijven. Reykjavik heeft een gezellig centrum met kleurrijke huisjes en toffe streetart. De moderne Hallgrimskirkja en het concertcentrum Harpa zijn de eyecatchers van de stad. Verder vind je er leuke boetiekwinkeltjes en enkele musea. 

Combineer je bezoek aan Reykjavik met een bezoek aan het schiereiland Reykjanes. Je komt op dit schiereiland aan als je vliegt op Keflavik Airport. Op Reykjanes liggen enkele leuke bezienswaardigheden, zoals de geothermische velden Krýsuvík, de actieve en recent uitgebarsten vulkaan Fagradalsfjall en de beroemde Blue Lagoon.

2. Golden Circle

De Golden Circle is de meest bezochte route van IJsland. Dit komt doordat er op een route van ongeveer 300 km enkele prachtige bezienswaardigheden bij elkaar liggen zoals de beroemde spuitende geiser Strokkur, het Nationale Park Þingvellir en de waterval Gullfoss. Daarbij is de Golden Circle makkelijk aan te rijden vanaf het vliegveld en daarom populair voor mensen die in IJsland een tussenstop maken. Er vertrekken verschillende georganiseerde (dag)tours vanuit Reykjavik die je langs de hoogtepunten van de Golden Circle bengen. De tours kun je via de betrouwbare organisatie Get Your Guide boeken. Nog leuker is het om zelf een auto te huren en de Golden Circle op je eigen tempo te ontdekken. Wij huren onze auto tijdens onze vakanties altijd via Sunny Cars.

Helaas is de Golden Circle, en met name de 3 bovenstaande bezienswaardigheden, erg populair en druk bezocht. Wij raden je daarom aan om ook de minder druk bezochte bezienswaardigheden in de Golden Circle te bezoeken en je reis door IJsland niet te beperken tot alleen de Golden Circle of het drukker bezochte zuiden van IJsland, maar ook richting het noorden te rijden. Want daar is ook genoeg moois te beleven en te zien.

3. Seljalandsfoss

Veel van IJslands bezienswaardigheden liggen langs of dichtbij de ringweg. Zo ook de beroemde waterval Seljalandsfoss. Deze waterval wordt druk bezocht door toeristen vanwege de goede toegankelijkheid en ligging langs de hoofdweg. Wil je de drukte vermijden? Zorg dan dat je hier voor 10 uur in de ochtend bent. Rond 10 uur komen de meeste touringbussen aan en dan kan het erg druk worden rondom de waterval.

Wat deze waterval zo bijzonder maakt is dat je achter de waterval kunt lopen. Zorg wel dat je een poncho of waterdichte jas aan hebt, want je wordt behoorlijk nat. Ook mooi: kom hier rond zonsondergang. Dit levert mooie plaatjes op als je achter de waterval staat.

In de buurt van Seljalandsfoss ligt nog een andere mooie waterval, verscholen in een kloof. Via het makkelijk begaanbare pad (het wijst zich vanzelf als je voor Seljalandsfoss staat) kom je onderweg een paar watervallen tegen, maar de waterval Gljúfurárfoss is je eindpunt. Deze waterval bevindt zich in een kloof. Via een korte klim over een aantal stenen in het water kom je bij deze waterval aan. Het gave aan deze waterval is dat deze zich in een smalle kloof bevindt.

Tip: Op veel websites wordt er geschreven over het bezoeken van het DC-3 vliegtuigwrak in Sólheimasandur. Wij raden je aan om deze niet te bezoeken omdat een bezoek aan het wrak je best wat tijd kost. Je reisschema is waarschijnlijk al erg druk, dus deze bezienswaardigheid kun je wat ons betreft overslaan. Wel is er de mogelijkheid om met een shuttlebus voor € 20,00 p.p. (!) gebracht te worden. Wat ons betreft erg duur en zo bijzonder is het nou ook weer niet.

Wil je toch een vliegtuigwrak zien in IJsland? In de buurt van Seljalandsfoss ligt er ook een DC-3 wrak. Deze is vrijwel onbekend voor toeristen, waardoor de kans groot is dat je hier alleen bent. Er wordt geen entree gevraagd en het is max. 2 minuten lopen vanaf de parkeerplaats. Win-win als je het ons vraagt. Wil je dit wrak bezoeken? Je vindt het wrak in Eyvindarholt.

4. Skogafoss en Kvernufoss

Nog meer watervallen! Skogafoss was voor ons een van de redenen om IJsland te bezoeken. Na het zien van de serie Vikings (aflevering 2, seizoen 5 | waar Floki aan komt in IJsland) waren we verkocht en wilden we deze prachtige waterval met eigen ogen zien. Ook deze waterval ligt weer vlak aan de ringweg en is daarom ook drukker bezocht. Loop ook zeker via de trappen naar boven (geloof ons: het is de klim waard) om het water van de Skogafoss naar beneden te zien donderden en van het mooie uitzicht te genieten.

Even verderop ligt er een andere mooie waterval: Kvernufoss. Als we dit bericht in 2021 hadden geschreven, hadden we kunnen typen dat deze waterval nog onontdekt is. Helaas is dit anno 2023 niet meer zo. De waterval is niet zo druk bezocht als Skogafoss, maar we merkten wel dat er een hoop veranderd is sinds ons laatse bezoek. Zo is het nu verplicht om betaald te parkeren en is er een wandelpad aangelegd naar de kloof. Dit om het mos te beschermen waar mensen anders overheen lopen. Ook waren er een hoop meer mensen dan toen we er in 2021 waren. Maar nog steeds is de waterval een bezoek waard. Vanaf de parkeerplaats loop je binnen 20 minuten richting de waterval.

5. Reynisfjara (black beach) & Dyrholaey

Vlakbij het dorpje Vik liggen de bezienswaardigheden Reynisfjara, ook wel bekend als ‘black beach’, en Dyrholaey. Black Beach is beroemd vanwege de indrukwekkende basaltformaties en de basaltzuilen Reynisdrangar. Volgens een IJslandse folklore waren deze zuilen ooit twee trollen. Terwijl ze een gestrand schip richting de kust wilden halen, veranderden ze in stenen toen de zon opkwam. Helaas was het hen niet gelukt om tijdig de kust te bereiken en te schuilen voor de zon. 

Vanaf het plateau bij Dyrholaey heb je een fantastisch uitzicht op de rotsformatie Dyrholaey. Door erosie is er een gat ontstaan in de rots. Vanaf april t/m augustus broeden hier veel vogels, waaronder de schattige papegaaiduikers.

Vik is een van onze favoriete dorpjes omdat het er zo gemoedelijk aanvoelt en er leuke restaurants en enkele winkels zijn. Maar onze meest bijzondere ontdekking in Vik is toch wel de schoolbus die omgetoverd is tot koffiebar. Stop hier zeker even om een koffie of warme chocomel te drinken.

6. Fjaðrárgljúfur kloof

De Fjaðrárgljúfur kloof is een van die bezienswaardigheden in IJsland die je gezien móet hebben. De kloof is duizenden jaren geleden ontstaan doordat het riviertje dat door de kloof meandert een weg baande door het landschap. Tot een aantal jaren geleden was deze kloof vrij onbekend en reed menig toerist straal voorbij deze kloof. Maar dat veranderde toen Justin Bieber in 2015 deze kloof gebruikte in een van zijn videoclips. Sindsdien is de kloof erg populair en is de kloof zelfs een lange tijd dicht geweest om het mos te laten herstellen. Vandaag de dag zijn er wandelpaden aangelegd zodat de natuur niet verder beschadigd raakt. Er zijn twee parkeerplaatsen: een beneden aan de kloof en een bij het uitzichtpunt van de kloof, welke geschikt is voor mensen die slecht ter been zijn. Vanaf de parkeerplaats beneden wandel je binnen een kwartiertje naar het mooiste uitzichtpunt van de kloof. 

7. Eldhraun en Fossalar

Deze twee bezienswaardigheden zijn makkelijk toe te voegen aan je reisschema omdat ze pal aan de ringweg liggen en weinig tijd in beslag nemen. Maar wel erg bijzonder zijn. Vooral Eldhraun is een plek om even te stoppen. Dit is een megagroot lavaveld afkomstig van de vulkanen Katla en Laki. De lavastenen zijn bedekt met mos, waardoor het er buitenaards uitziet.

De waterval Fossalar is een mooie plek om even te stoppen voor bv. een lunchstop en te genieten van de mooie omgeving. 

8. Svartifoss

In het nationale park Skaftafell kun je mooie wandelingen maken. Een hiervan is de wandeling richting de waterval Svartifoss. De wandeling is ongeveer 4,2 km lang. Dit is een van onze favoriete wandelingen vanwege de omgeving en de bijzondere achterkant van de waterval. Svartifoss wordt namelijk omgeven door basaltkolommen. Dit is lava die heel langzaam afgekoeld is. Een andere mooie wandeling die je kunt maken is de wandeling richting een van de gletsjertongen van de immense Vatnajökull gletsjer.

9. Múlagljúfur Canyon

Deze kloof is toch wel onze favoriete ontdekking van 2023 in IJsland. Deze kloof is redelijk onbekend en bijna iedereen sjeest met hoge snelheid langs de afslag die naar deze kloof leidt. En dat terwijl de kloof dichtbij topattracties Diamond Beach en Jökulsárlón (gletsjermeer) ligt. 

Het laatste stuk richting de parkeerplaats van de kloof is niet geasfalteerd, dus een 4×4 is echt aan te raden om hier te komen. De kloof wordt niet met borden aangegeven. Let daarom goed op, want de kans is groot dat je de afslag vanaf de ringweg mist. Toen wij aankwamen op de parkeerplaats stond er niemand anders geparkeerd, heerlijk! Vanaf de parkeerplaats loop je binnen 45 minuten (mits goede conditie) richting de kloof. Onderweg word je al beloond met mega mooie uitzichten, maar het mooiste uitzicht heb je op het plateau. Bijzonder dat deze prachtige kloof zo weinig bezocht wordt, maar daardoor genieten we er nog meer van. 

De moeilijkheidsgraad van de wandeling is makkelijk tot gemiddeld, maar het is wel belangrijk dat je goed ter been bent omdat je over een aantal rotsen moet klauteren en een stuk moet afdalen.

10. Jökulsárlón gletsjermeer en Diamond Beach

Deze twee bezienswaardigheden worden veel bezocht en we snappen wel waarom. In het Jökulsárlón gletsjermeer drijven ijsbergen die afkomstig zijn van de Vatnajökul. Sommige zijn wel meters hoog en breed en samen met het kraakheldere blauwe water ziet het er prachtig uit. Als je geluk hebt kun je ook zeehonden spotten in het gletsjermeer. Verder kun je een excursie boeken waarbij je met een boot over het meer vaart en vertrekken er vanuit hier gletsjerwandelingen.

Even verderop bevindt zich Diamond Beach. De naam heeft het strand te danken aan de ijsbrokken die op het strand aanspoelen. Deze ijsbrokken zijn afkomstig van het gletsjermeer. Ze worden richting zee gedreven en daarna spoelen ze weer aan op het strand. De ijsbrokken steken mooi af tegen het met zwart bedekte strand. Helemaal wanneer de zon schijnt.

Heb je tijd over in je planning? Bezoek dan van tevoren ook het Fjallsárlón gletsjermeer. Ook hier drijven ijsbergen in het water. Het is hier een stuk rustiger dan bij het populaire Jökulsárlón gletsjermeer.

11. Stokksness & Vestrahorn

Vestrahorn is een gebergte op het schiereiland Stokksness. Waarschijnlijk is Vestrahorn een van de meest gefotografeerde plekken in IJsland. Hoe kan het ook anders? Aan de rand van een lagune rijst ineens een bijna symmetrisch gebergte op. In de zomer bloeien er prachtige lupines in de omgeving, wat Vestrahorn nog fotogenieker maken. Bij het schiereiland liggen verschillende eilandjes waar zeehonden op leven. Neem je verrekijker mee als je de zeehonden wilt spotten.

Ook is er een Viking dorp nagebouwd als filmset voor een film die nooit gemaakt is. Wat ons betreft niet bijzonder, maar wel mooi meegenomen als je er toch bent.

Voor de meeste toeristen is dit het eindpunt van hun reis door IJsland en keren ze weer terug naar Reykjavik. Wij raden je echter aan om door te rijden en ook het minder ontdekte, en daardoor, uniekere oosten en noorden te ontdekken. Ook hier zijn genoeg mooie plekken te vinden.

Oost IJsland

12. Seydisfjordur

Het schattige vissersdorp Seydisfjordur, gelegen aan de gelijknamige fjord, is vooral een bezoek waard vanwege het fotogenieke kerkje met het gekleurde regenboogpad en de prachtige omgeving. Je kunt er fantastisch mooie wandelingen maken en Seydisfjordur is ook de plek waar veerboten vanuit het Europese vasteland op aanmeren. Daarom kan het er druk zijn op aankomst- en vertrekdagen.

De weg naar het dorp toe schijnt prachtig te zijn (als je geen mist hebt, zoals wij hadden), maar kan ook uitdagend zijn bij slechte weersomstandigheden. De weg leidt je over een pas met scherpe haarspeldbochten, waardoor het opletten geblazen is. Vooral wanneer het wegdek glad is of als het erg mistig is.
Seydisfjordur is tevens een prima plek om de afstand tussen het zuiden en noorden van IJsland te overbruggen. 

Noord IJsland

13. Diamond Circle

Net zoals er in het zuiden een ‘golden circle’ is, heeft het noorden zijn eigen ‘diamond circle’. Deze route is echtr een stuk rustiger dan het zusje in het zuiden. Dit, en de bezienswaardigheden, maken de Diamond Circle tot ons favoriete gebied in IJsland. De route is ongeveer 270 km lang en bestaat uit enkele mooie bezienswaardigheden.
De bezienswaardigheden die je tijdens je bezoek aan de Diamond Circle niet mag missen zijn het meer Mývatn, Dimmuborgir, de watervallen Dettifoss en Goðafoss, de vulkaankrater Hverfell, het geothermische gebied Hverir en de walvissenhoofdstad Húsavík.

West IJsland

14. Kolugljúfur Canyon

Deze prachtige kloof is een nog onontdekte parel en daar houden wij van. Hier kun je in alle rust genieten van de stilte om je heen en het geluid van stromend water. De kloof ligt aan de ringweg en is te bereiken wanneer je van Akureyri (ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd) naar Reykjavik en vice versa rijdt. Aan de andere kant van de kloof ligt er een waterval, waardoor het er allemaal nog mooier uitziet.

15. Schiereiland Snæfellsnes

Het schiereiland Snæfellsnes wordt ook wel ‘klein IJsland genoemd’. Dit komt doordat er op dit kleine stukje schiereiland een hoop landschappen zijn die IJsland kenmerken. Snæfellsnes wordt daarom ook vaak gecombineerd met de Golden Circle. Een prima optie wanneer je niet veel tijd hebt om IJsland te bezoeken. Maar zoals eerder aangegeven raden wij je echt aan om je niet alleen te beperken tot het zuiden. Dat zou zonde zijn, want het onontdekte noorden heeft zoveel moois te bieden en is een stuk rustiger.

De bezienswaardigheden die je, wat ons betreft, op dit schiereiland niet mag overslaan zijn de berg Kirkjufell (waarschijnlijk samen met Vestrahorn de meest gefotografeerde bergen in IJsland), het dorpje Arnastapi vanwege zijn fotogenieke ligging aan de ruige kliffen, Ytri Tunga Beach dat voor de verandering goudkleurig is i.p.v. zwart en waar zeehonden leven, Snaefellsjökull National Park met zijn kenmerkende oranje vuurtoren en de Gerðuberg kliffen.

16. Hraunfossar en Barnafoss

Tussen Snæfellsnes en Reykjavik vind je nog twee prachtige watervallen, genaamd Hraunfossar en Barnafoss. Wat deze twee watervallen bijzonder maakt is dat ze in elkaar overlopen, maar compleet verschillend van elkaar zijn. Vooral Hraunfossar vonden we erg mooi. De kleur van het water is prachtig blauw en over een breedte van 900 meter stroomt het water via verschillende wegen onder een lavaveld door voordat het naar beneden klettert. Erg bijzonder om te zien.

Waar Hraunfossar er lieflijk en schilderachtig uitziet, is Barnafoss een wilde en schuimende waterval wat zorgt voor veel geweld. Het verhaal gaat dat er vroeger een natuurlijke brug over de waterval liep die gebruikt werd door de bewoners. Er zouden twee kinderen verdronken zijn terwijl ze de brug overstaken en daarom zou hun moeder de brug verwoest hebben. Als je goed kijkt kun je de natuurlijke brug in de waterval zien.

In onze blog staan een aantal affiliate links. Mocht je iets boeken via deze link, dan ontvangen wij daar een kleine commissie over. De prijs blijft voor jou hetzelfde. Ben je tevreden met onze informatie en tips? Dan zouden we het erg waarderen als je een huurauto, overnachting, vliegtickets of reis via onze links boekt.

We wensen je een geweldig avontuur toe! Liefs,
 Dave & Vienna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *