Bezienswaardigheden Maastricht: 13x doen en tips

Welkom in de mooiste stad van Nederland! Waar de Maas rustig door de schilderachtige straten meandert en de geschiedenis tot leven komt op elke hoek van de straat.
Maastricht voelt altijd als buitenland in eigen land. Dat begint al tijdens de rit, wanneer het landschap steeds glooiender wordt en niet-Nederlands aandoet. De geschiedenis van de stad heeft gezorgd voor een eigentijdse uitstraling, heel anders dan bv. Amsterdam of Utrecht. Gooi daar de bourgondische levensstijl van de Limburgers overheen en je hebt een mix van een historische stad met bruisende pleinen, een rijke cultuur, talloze bezienswaardigheden en culinaire hoogstandjes!
Maastricht is niet voor niets onze favoriete stad in Nederland en wat hebben we een geluk dat we er een half uurtje vandaan wonen. Daarom weten wij de leukste plekjes te vinden.

Tijd om onze bezienswaardigheden leukste tips voor een dagje of weekend Maastricht met jullie te delen en jullie te inspireren om Maastricht ook te bezoeken.

Maastricht

Praktische informatie

Hoeveel dagen Maastricht

Je kunt Maastricht als dagbestemming bezoeken, maar wil je de stad écht ontdekken en beleven, dan raden we je aan minimaal twee nachten te blijven. De stad heeft veel te bieden en talloze bezienswaardigheden, waardoor je aan een dag niet genoeg hebt. Er zijn sowieso een hoop leuke boetiekhotels waar je kunt overnachten, zoals het Townhouse hotel en KABOOM Maastricht.

Vanuit Amsterdam rijd je in iets meer dan twee uur naar Maastricht, dus het is sowieso handig om te overnachten vanwege de langere reistijd. 

Tip: Mocht je de auto niet bij je hotel kunnen parkeren en de hoge parkeerkosten in Maastricht willen vermijden, parkeer je auto dan gratis bij station Maastricht Noord. Vanaf dit station reis je voor een habbekrats met de trein of de bus verder naar het centrum.

Leukste bezienswaardigheden en tips voor Maastricht

1. Slenter door de wijk ‘Wyck’

Als je vanuit het station richting het centrum loopt kom je als eerste door de gezellige en hippe wijk ‘Wyck’. Je spreekt het uit als ‘Wiek’. Sinds jaar en dag is dit een favoriete wijk van de locals vanwege de vele hippe en eigentijdse winkels, nauwe en fotogenieke straatjes, bruisende (koffie)bars en restaurants en heerlijke delicatessenwinkels.

Wyck is altijd in beweging en het is een levendige buurt waar geshopt, gewinkeld en het leven gevierd wordt. Iedere keer als wij in Wyck komen, is er wel weer een leuke nieuwe vintagewinkel of delicatessezaak bij gekomen. Dit maakt Wyck voor ons een van de leukste wijken van Maastricht. Slenter door de smalle steegjes met prachtige herenhuizen (vergeet niet om regelmatig omhoog te kijken!) en plof neer op een van de vele terrasjes van de horecazaken.
Onze favorieten? Van Wyck voor ontbijt of lunch, Cafe Zondag en de Poshoorn (vooral op vrijdagmiddag) voor de borrel, restaurants Onglet en Harry’s als je van heerlijk verfijnd dineren houdt, Mr. Smith voor cocktails  en Luna Rossa voor het heerlijkste ijs.


 

2. De wijk Céramique

De wijk Céramique is een walhalla voor kunst- en cultuurliefhebbers, maar ook als je van lekker terrassen en koffie houdt ben je hier aan het goede adres. Je vindt hier indrukwekkende en moderne bouwwerken, een wandelboulevard langs de Maas, een bibliotheek met tentoonstellingen, het Bonnefantenmuseum en Plein 1992.

Hoge Brug en Plein 1992

Vanaf ‘de Hoge Brug’ (wat al een kunstwerk op zich is) loop je naar en van de stad. Sta even stil op deze mooie wandel- en fietsbrug en geniet van het uitzicht over de Maas en de stad. Het aangrenzende ‘Plein 1992’ is vernoemd naar het voor Maastricht belangrijke jaar 1992, toen het ‘verdrag van Maastricht’ werd ondertekend in Maastricht. Hiermee werd er een begin gelegd voor de EU.

Op en rondom Plein 1992 is er altijd leven in de brouwerij. Sowieso drink je de lekkerste koffie bij ‘Coffeelovers‘, dus strijk hier zeker even neer. De ristretto cheesecake is trouwens ook al jaren onze favoriet.
Ook voor een lekkere lunch kun je hier terecht. Maar dat kan ook bij het tegenover gelegen ‘Café Zuid‘. Vooral met goed weer is het hier heerlijk vertoeven. Café Zuid heeft een heerlijk terras dat uitkijkt op de Maas. Hier kun je ook voor avondeten terecht.

Centre Céramique

Het Centre Céramique, gelegen aan Plein 1992, is een multifunctioneel centrum waar o.a. de stadsbibiliotheek in gevestigd zit. Verder vinden er verschillende tentoonstellingen en soms ook concerten plaats. Als je meer over de geschiedenis van Maastricht wilt weten, dan ben je hier aan het juiste adres.

Bonnefantenmuseum

Het Bonnefantenmuseum is hét kunstmuseum van Maastricht en de wijde omtrek. Hier vind je oude, moderne en hedendaagse kunstwerken. Er zijn vaste en tijdelijke tentoonstellingen en lezingen te zien.

Wandelen langs de Maas

In Ceramique kun je een korte wandeling over de kade maken. Je loopt langs de Maas en hebt een mooi uitzicht op de beroemde Sint Servaasbrug. In de zomer struinen de locals neer op het gras om te genieten van het weer en een picknick of lunch.

3. Must-do: bezoek het Jekerkwartier

Wat ons betreft de leukste wijk van Maastricht. Het Jekerkwartier is een charmante wijk waar het heerlijk vertoeven is. Deze oudste wijk van de stad, gesticht in de middeleeuwen, bestaat uit historische panden, mooie nauwe steegjes, oude vestingwerken en stadswallen, een stadspark en een hoop culinaire gelegenheden.

Wandel door het stadspark en over de stadswallen

Begin je bezoek aan het Jekerkwartier in het stadspark. Maak een ommetje door het park en geniet van alle groen en het water. In de zomer is het hier extra gezellig: groepjes studenten genieten in het gras van de zon. Loop vervolgens over de oude stadswallen, onderdeel van de vroegere 13-eeuwse vestingswerken, richting het oudste gedeelte van de stad.

Helpoort en Faliezustersklooster

Een van de meest iconische plekken in het Jekerkwartier is ongetwijfeld de prachtige Helpoort, de enige middeleeuwse stadspoort die nog steeds fier overeind staat. De Helpoort maakte onderdeel uit van de eerste stadsmuur en is de oudste stadspoort van Nederland. In de Helpoort bevindt zich het vestingmuseum. Leuk om hier even binnen te lopen en meer te weten te komen over de geschiedenis van de verdedigingswerken van Maastricht.

Naast de Helpoort ligt een ander mooi en fotogeniek gebouw, het Faliezustersklooster. Dit is wat ons betreft een van de mooiste stukjes van Maastricht. Loop hier ook even langs om de schoonheid van het gebouw te aanschouwen.

Struin door de nauwe steegjes

Je zou zo een hele middag in deze leuke wijk kunnen slenteren. En dat is ook wat we je aanraden. Wandel via e Begijnenstraat (waar het Faliezustersklooster ligt) richting het ‘Lang Grachtje’. Je loopt hier langs de oude stadswallen en door mooie steegjes.

Ook andere steegjes, zoals de Stokstraat (vroeger een van de armste straten van de stad, nu een van de straten met de chiqueste winkels) en Op de Thermen zijn de moeite waard om doorheen te struinen. Op de Thermen dankt zijn naam aan het Romeins thermencomplex wat hier ooit lag. In de gekleurde stenen op de grond zie je de oorspronkelijke plek van deze thermen terug. Op dit plein ligt tevens een van onze favoriete barretjes voor een heerlijke lunch of borrel: Cafe Petit Moriaan. In de zomer kun je er heerlijk op het terras zitten. Wist je dat dit het kleinste café van Nederland is?

Koestraat: de gezelligste straat van Maastricht

In de Koestraat is het altijd gezellig, op welk moment je er van de dag ook komt. Het is een paradijs voor shoppers en fijnproevers. Hier vind je leuke boetiekjes ambachtelijke winkeltjes waar je unieke souvenirs en andere hebbedingetjes kunt vinden. Als je trek krijgt, hoef je niet ver te zoeken naar heerlijke eetgelegenheden. De gezellige cafés en restaurants serveren lokale lekkernijen en internationale gerechten, en de terrasjes nodigen je uit om te genieten van de gezellige sfeer.

4. Echte Limburgse vlaai eten bij de Bisschopsmolen

Voor echte Limburgse vlaai moet je bij de Bisschopsmolen zijn. Zij bakken de lekkerste vlaaien van Maastricht! Als een echte local eet je de vlaai uit de hand. Een leuk plekje om dit te doen is de naastgelegen en gelijknamige Bisschopsmolen. Een 11e-eeuwse watermolen. Sinds 2005 is de molen weer onderdeel van het bakproces.
Je kunt ook een rondleiding volgen bij de Bisschopsmolen, waarin je meer te weten komt over het bakproces. Je kunt de rondleiding uitbreiden met een heuse workshop vlaaibakken.

Overigens kun je ook lekker lunchen bij de Bisschopsmolen.

5. Vrijthof

Je mag en kan het Vrijthof tijdens je bezoek aan Maastricht niet overslaan. Dit is het mooiste plein van Maastricht en is de plek waar het leven gevierd wordt. Hier vinden door het jaar heen talloze evenementen plaats, zoals de wereldberoemde jaarlijkse concerten van Andre Rieu of het Preuvenemint. Rond de kerstperiode wordt het plein omgetoverd tot Magisch Maastricht, een gezellig winterwonderland met een schaatsbaan, kraampjes en barretjes.

Het Vrijthof wordt omringd door verschillende mooie gebouwen, zoals de rode St. Janskerk, Sint Servaasbasiliek, het Spaans Gouvernement, de Hoofdwacht en het Generaalshuis. Aan de overkant liggen gezellige terrassen waar je het hele jaar op plaats kunt nemen en van het uitzicht over het Vrijthof kunt genieten.

6. Bezoek de Sint Janskerk en de Sint Servaasbasiliek

De twee statige kerken die aan het Vrijthof liggen, vormen samen met de eeuwenoude Sint Servaasbrug de skyline van de stad. Vanaf een afstand prijken de torens van deze kerken al hoog boven de stad uit.

De Sint Janskerk, met zijn markante rode toren is een protestantse kerk. In de zomer kan de kerk bezocht worden en dan kan ook de toren beklommen worden voor een mooi uitzicht over Maastricht.

De Sint Servaasbasiliek is de oudste basiliek van Nederland en is wat ons betreft de mooiste kerk van Maastricht. Niet voor niets prijkt de basiliek op de lijst van de 100 topmonumenten in Nederland. De kerk is gebouwd op de restanten van het graf van Sint Servaas en dankt zijn naam aan deze heilige.
Je kunt de kerk voor een kleine prijs bezoeken en we raden je aan om dat te doen. De Sint Servaasbasiliek heeft namelijk een van de rijkste schatkamers van Europa!

7. De mooiste boekhandel van Nederland

In de eeuwenoude Dominicanenkerk, in hartje centrum, vind je de mooiste boekhandel van Nederland. Volgens sommigen wel de mooiste boekhandel ter wereld! Boekhandel Dominicanen is meer dan een bezoek waard, ook al koop je er geen boek. De architectuur alleen al is een lust voor het oog.

Op het voormalige priesterkoor kun je terecht voor een heerlijke lunch en/of koffie, verzorgd door onze favoriete koffiebar Coffeelovers.

8. De Markt

De Markt is het kloppend hart van de stad. Hier vinden meerdere keren per week markten plaats. Op woensdag is er de weekmarkt, waar je vanalles kunt kopen: van noten en kazen tot stoffen en kleding. Vrijdag is er week- en vismarkt. Elke zaterdag is er een rommelmarkt. Deze is erg leuk om te bezoeken en langs de kraampjes te struinen.

Als je op de Markt ben, bestel dan een ’tuut friet’ bij friture Reitz. Deze friture is alom bekend in Maastricht en omstreken en de frites zijn erg lekker! Al vanaf 1909 wordt hier frites gebakken en friture Reitz is daarmee de oudste friture van Nederland.

9. Vertier in het Sphinxkwartier

Op een steenworp afstand van het mooie en historische centrum vind je het Sphinxkwartier. Waar de binnenstad met zijn nauwe steegjes en gezellige pleinen romantisch en knus aanvoelt, is het Sphinxkwartier juist industrieel en stoer. De voormalige Sphinxfabrieken zijn omgetoverd tot een gave plek waar je kunt shoppen, eten, slapen en van de film kunt genieten. 

Loop door de Sphinxpassage, een 120 meter lange tegelpassage, waar een ode wordt gebracht aan de vervlogen tijden van de Sphinxfabriek. Aan de andere kant vind je leuke zaakjes waar je delicatessen en hebbedingetjes kunt scoren. In The Student Hotel kun je terecht voor een potje tafeltennis of tafelvoetbal. Maar ga ook zeker naar de 8e verdieping van het hotel. Hier zit de hippe rooftopbar Bold gevestigd. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad.

10. Bezoek de Kazematten

Wil je meer over de geschiedenis van Maastricht te weten komen? Breng dan een bezoek aan de Kazematten. Dit is een ondergronds gangenstelsel dat tussen 1575 en 1825 aangelegd is. Met als doel zichzelf te beschermen tegen de vijand die de stad wilde veroveren. In WO II werden de gangen opnieuw gebruikt als veilig onderkomen. Ook de legendarische musketier d’Artagnan, die sneuvelde tijdens een gevecht in Maastricht, liep door deze gangen. 

Je kunt hier alleen met een gids naar binnen. Je kunt de tour hier boeken. 

11. Fort Sint Pieter en Grotten Noord

Fort Sint Pieter werd in de 17e eeuw gebouwd om de stad te beschermen tegen de vijanden die de stad wilden veroveren. Nog altijd steekt het fort boven op de heuvel Sint Pieter trots boven de stad uit.

Heb je tijd over? Breng dan een bezoek aan dit fort en combineer dit met een bezoek aan de grotten van Maastricht. Je loopt dan door een doolhof van gangenstelsels en komt meer te weten over het gebruik van de grotten door de jaren heen. Ook worden de verhalen verteld achter de indrukwekkende muurschilderingen die in de grotten te vinden zijn.

Je kunt een combi rondleiding hier boeken. Het wordt aangeraden om de tickets van tevoren te boeken.

12. ENCI groeve

Houd je van natuur en wandelen? Of ben je toch al in de buurt van Fort Sint Pieter? Wandel dan ook over de ENCI groeve. De groeve ligt op een steenworp afstand van Fort Sint Pieter. Bij Fort Sint Pieter is een grote parkeerplaats waar je betaald kunt parkeren. In de groeve vond tot 2018 de productie van cement plaats.

Samen met de gemeente Maastricht, Provincie Limburg en Natuurmonumenten werkt ENCI aan een plan on de ENCI groeve te transformeren tot natuurgebied. In 2017 werd er in de groeve een zwemplaats geopend, maar deze werd alweer snel gesloten nadat bezoekers afval en overlast veroorzaakten. Nu is het verboden om in de groeve te zwemmen. Vanuit het glazen uitzichtplatform heb je een mooi uitzicht over de groeve. Bij uitkijkpunt ‘de Kiekoet’ kun je met een beetje geluk en geduld de oehoe spotten, die hier zijn broedplaats heeft.

Lunchtip: Vlakbij de ENCI groeve zit Buitengoed Slavante. Hier kun je terecht voor een lekkere lunch, diner of stuk vlaai. Het terras biedt een prachtig uitzicht op de Maas.

13. Wijnproeven bij de Apostelhoeve

Aan de rand van Maastricht, vlakbij de Belgische grens ligt de oudste en grootste wijngaard van Nederland: de Apostelhoeve. Je komt hier het beste met de fiets of de auto. Als je het landgoed van de Apostelhoeve op loopt, lijkt het alsof je je in Italië waant. Prachtige wijngaarden, druivenstruiken en een eeuwenoude hoeve zijn het eerste wat je ziet.

En dan is er natuurlijk de wijn zelf. Proef de bekroonde wijnen van de Apostelhoeve terwijl je geniet van het prachtige uitzicht. De wijnen van de Apostelhoeve hebben al meerdere keren prijzen in de wacht gesleept, dus dat belooft veel goeds! Je kunt de wijnen proeven door een rondleiding te boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *