Bezoek Spinalonga

Wil je Spinalonga bezoeken? Het is een van de bekendste bezienswaardigheden van Kreta en volgens ons zeker de moeite waard om te bezichtigen.

Spinalonga, ook wel bekend als ‘het lepra-eiland’ is een eiland voor de noordkust van Kreta, nabij Agios Nikalaos en Elounda.
Spinalonga heeft een indrukwekkende en aangrijpende geschiedenis en op het eiland leer je hier meer over.

Hoe kom je bij Spinalonga?

Bezoek Spinalonga

De vesting op het eiland dateert uit de 16e eeuw en werd door de Venetianen gebouwd. De buitenmuren zijn goed bewaard gebleven en bieden een adembenemend mooi uitzicht over de Golf van Mirabéllo en de omliggende bergen. Het water rondom het eiland is mooi turquoise blauw en een prachtig decor voor mooie foto’s.
Na de verovering van de Turken in 1715 ontstond er een kleine stad met winkeltjes, beschermde straatjes, werkplaatsen en een marktplein.

In 1898 werd Griekenland autonoom, waardoor de Turkse bezetter Griekenland verliet. Er werd besloten om op het eiland een lepra-kolonie te stichten.

Lepra kolonie

In 1903 betrokken de eerste leprozen de huizen die de Turken gebouwd hadden.
Iedereen die kon werken, ging zijn beroep weer uitoefenen. De leprozen openden enkele levensmiddelenzaken en tavernes.

Op het eiland waren er bijna geen medische voorzieningen. De bewoners moesten tot 1937 wachten voordat het eerste ziekenhuis werd gebouwd.
Ondanks dat er in 1948 een genezend medicijn tegen lepra beschikbaar was, bleef de lepra-kolonie tot 195 bestaan.

Vandaag de dag is het eiland te bezoeken en kun je zien hoe de ‘lepra-inwoners’ op dit eiland leefde. De huisjes waar ze in leefden zijn gerenoveerd en via informatieborden en foto’s kom je meer te weten over het leven tijdens de lepra-kolonie.

Mensen werden van hun familie en vrienden weggerukt om hun laatste dagen op dit eiland te slijten.
Ook met een officieel trouwverbod trouwden de leprozen met elkaar en vormden families. Echter, gezonde kinderen werden bij hun ouders weggehaald en in Griekse pleeghuizen geplaatst.

Hoe kom je op Spinalonga?

Je kunt Spinalonga op verschillende manieren bereiken. Een van de meest geboekte overtochten is om de boot vanaf Agios Nikalaos te nemen. Er wordt eerst een tussenstop op een ander eiland waar je kunt zwemmen en waar er een lunch geserveerd wordt. Je boekt deze overtocht het beste bij GetYourGuide.

Andere opties zijn om de lokale bus naar Elounda of Plaka te nemen of de auto in een van deze plaatsjes te parkeren. Met borden staat duidelijk aangegeven waar je kunt parkeren. 
Neem een van de vissersbootjes die aan de steiger liggen en vaar binnen 10 minuten naar Spinalonga. De kosten hiervoor zijn € 10,00 per persoon voor een retourtje.
Mooi meegenomen: Vanuit de boot heb je een mooi uitzicht op het eiland Spinalonga en de kust van Kreta.

Kosten bezoek aan Spinalonga

Om de voormalige lepra-kolonie te bezoeken, dien je een entreeticket te kopen. De kosten hiervan zijn € 8,00 p.p. 
Verder zijn er een souvenirwinkeltje, restaurant en toiletten aanwezig op het eiland.

In onze blogs staan een aantal affiliate links. Mocht je iets boeken via deze link(s), dan ontvangen wij daar een kleine commissie over. De prijs blijft voor jou hetzelfde. Ben je tevreden met onze informatie en tips? Dan zouden we het erg waarderen als je een huurauto, overnachting, vliegtickets of reis via onze links boekt.

We wensen je een geweldig avontuur toe! Liefs, Dave & Vienna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *