Bezoek lepra-eiland Spinalonga

Het eiland Spinalonga, ook wel bekend als ‘het lepra-eiland’ is een eiland voor de noordkust van Kreta, nabij Agios Nikalaos en Elounda.
Het is een van de bekendste bezienswaardigheden van Kreta en volgens ons zeker de moeite waard om te bezichtigen. Spinalonga heeft een indrukwekkende en aangrijpende geschiedenis, waarbij vooral het laatste deel van de geschiedenis het beste omschreven kan worden met ‘aangrijpend’.


Spinalonga

De vesting op het eiland dateert uit de 16e eeuw en werd door de Venetianen gebouwd. De buitenmuren zijn goed bewaard gebleven en bieden een adembenemend mooi uitzicht over de Golf van Mirabéllo en de omliggende bergen. Het water rondom het eiland is mooi turquoise blauw en een prachtig decor voor mooie foto’s.

Na de verovering van de Turken in 1715 werd het eiland voornamelijk door Turken bewoond. Binnen de stadsmuren ontstond er een kleine stad met winkeltjes, beschermde straatjes, werkplaatsen en een marktplein. Nadat Kreta in 1898 autonoom werd trokken de meeste Turken weg en werd besloten om een lepra-kolonie op het eiland te stichten.

Lepra kolonie

In 1903 betrokken de eerste leprozen de huizen die de Turken gebouwd hadden.
Iedereen die kon werken, ging zijn beroep weer uitoefenen. De leprozen openden enkele levensmiddelenzaken en tavernes.
De medische voorzieningen waren slecht en pas in 1937 werd het eerste ziekenhuis gebouwd.
Nadat het genezende medicijn in 1948 geïntroduceerd werd, bleef de lepra-kolonie nog tot 1957 bestaan..
Vandaag de dag is het eiland te bezoeken en kun je zien hoe de ‘lepra-inwoners’ op dit eiland leefde. De huisjes waar ze in leefden zijn gerenoveerd en via informatieborden en foto’s kom je meer te weten over het leven tijdens de lepra-kolonie.

Wij vonden het erg indrukwekkend en onmenselijk om te lezen hoe er met de mensen omgegaan werd. De inwoners werden van hun familie en vrienden weggerukt om hun laatste dagen hier te slijten.
Ondanks een officieel trouwverbod trouwden de leprozen met elkaar en vormden families. Gezonde kinderen werden bij hun ouders weggehaald en in Griekse pleeghuizen geplaatst.

Hoe kom je op Spinalonga?

De meest bekende route naar Spinalonga is om de boot naar Spinalonga te nemen in Agios Nikalaos, maar dit is ook meteen de meest toeristische route en duurste optie. Omdat het zo toeristisch is, wordt de boottocht verkocht als een excursie, waardoor je eerst nog een tussenstop op een ander eiland maakt waar gezwommen kan worden en een lunch geserveerd wordt. Bij deze optie moet je er rekening mee houden dat je een halve dag kwijt bent. Deze excursie kun je boeken aan de haven van Agios Nikolaos.

Andere (betere en) snellere opties zijn om de lokale bus naar Elounda of Plaka te nemen of de auto in een van deze plaatsjes te parkeren. Met borden staat duidelijk aangegeven waar je kunt parkeren. 
Neem vervolgens een van de vissersbootjes langs de steiger en vaar binnen 10 minuten naar Spinalonga. De kosten hiervoor zijn € 10,00 per persoon (2019) voor een retourtje.
Mooi meegenomen: Vanuit de boot heb je een mooi uitzicht op het eiland Spinalonga en de kust van Kreta.

Kosten bezoek aan Spinalonga

Om de voormalige lepra-kolonie te bezoeken, dien je een entreeticket te kopen. De kosten hiervan zijn € 8,00 p.p. (2019)
Verder zijn er een souvenirwinkeltje, restaurant en toiletten aanwezig op het eiland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

autohuur Griekenland