Het mooiste kasteel van Luxemburg: Kasteel Vianden

Kasteel Vianden moet je gewoonweg bezoeken als je in de buurt van Vianden bent. Zeker leuk te combineren met een overnachting in het stadje Vianden. Kasteel Vianden is namelijk de trekpleister van Vianden en wordt gezien als een van de mooiste adellijke paleizen uit de romaanse en gotische perioden van Europa. Kasteel Vianden maakt zelfs kans op een plek van de Werelderfgoedlijst van Unesco, en terecht!

Het 11e-eeuwse kasteel heeft de laatste jaren een flinke renovatie ondergaan en het eindresultaat mag er zeker wezen. Dankzij deze intensieve renovatie kunnen we vandaag de dag een impressie krijgen van de omvang van het kasteel. Waan je even terug in de tijd en laat je meevoeren naar de indrukwekkende geschiedenis van dit kasteel.

Hoe kasteel Vianden bezoeken?

Bezoek kasteel Vianden met de kabelbaan

Het kasteel is makkelijk te bereiken met de auto of te voet. Er zijn een aantal parkeerplaatsen in de buurt van de ingang. Vanaf de parkeerplaatsen is het nog een kleine klim naar het kasteel toe. Nog leuker is het om het kasteel met de kabelbaan te bezoeken. Vanuit Vianden vertrekt er een kabelbaan richting de heuvels van Vianden. Onderweg heb je een mooi uitzicht over het kasteel en het Ourdal. Vanaf de kabelbaan is het ongeveer 20 minuten lopen naar het kasteel. Trek hiervoor goed schoeisel aan, want het bospaadje, inclusief boomstronken, gaat kronkelend naar beneden.

Je kunt de auto gratis parkeren op de parkeerplaats in de buurt van de kabelbaan.

Het mooiste uitzicht op kasteel Vianden heb je vanaf de stadsmuren

Wij kozen ervoor om na het bezoek aan het kasteel via de stadsmuren terug te lopen. Iets wat we je zeker ook aanraden om te doen. Zo heb je het mooiste uitzicht op het kasteel en kun je de binnenstad op een andere manier bewonderen. De stadsmuur komt in het centrum van het stadje uit en vanuit hier is het nog 10 minuten lopen naar de parkeerplaats van de kabelbaan.

Koop een audioguide

De prijs voor een bezoek aan kasteel Vianden is € 8,00 per persoon. Voor € 2,00 extra kun je hier een audioguide in het Nederlands (halleluja) bij kopen. Dit is zeker een must, want in het kasteel zelf vind je weinig informatie over de ruimtes en geschiedenis. Je kunt je ticket hier aanschaffen.

Stuk geschiedenis over kasteel Vianden

Het kasteel van Vianden werd in de 11e eeuw gebouwd op oude fundamenten van een Romeins kasteel, in Romeinse en Gotische stijl. Tot het begin van de 15e eeuw was het kasteel in handen van verschillende graven en werd het kasteel meerdere malen uitgebreid en versterkt. In de 16e eeuw kwam het kasteel in handen van de familie Oranje-Nassau en dit bleef zo tot 1820. Helaas liet de Oranje-Nassau dynastie het kasteel in verval raken en grote delen van het kasteel werden afgebroken om elders weer te gebruiken als stenen voor de huizen. Van het mooie kasteel wat het ooit was geweest, was in de 20e eeuw niets meer over dan een ruïne.

Gelukkig kocht het Luxemburgs groothertogdom de ruïne in 1977 en sindsdien is het kasteel opnieuw opgebouwd en gerenoveerd, met de oorspronkelijke stijl in het achterhoofd houdend. En daar zijn wij ze enorm dankbaar voor, want wat is het toch een prachtkasteel! In 2019 stond het kasteel van Vianden zelfs op de CNN lijst als een van de mooiste 21 kastelen in de wereld!

In onze blog staan een aantal affiliate links. Mocht je iets boeken via deze link, dan ontvangen wij daar een kleine commissie over. De prijs blijft voor jou hetzelfde. Ben je tevreden met onze informatie en tips? Dan zouden we het erg waarderen als je een huurauto, overnachting, vliegtickets of reis via onze links boekt.

We wensen je een geweldig avontuur toe! Liefs, Dave & Vienna

2 Reacties

  1. Jan
    8 juni 2024 / 11:45

    Heel veel waardevolle informatie, voor als je een trip wilt voorbereiden, Bedankt!

    Als aanvulling, een Nederlandse uitleg is prettig inderdaad lijkt me. Ik zou gezien de betekenis van het woord Halleluja in relatie tot Exodus 20, mijn enthousiasme op een andere manier uitdrukken.

    Bedankt voor jullie tips. Groeten Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *