Wat te doen op Kreta? 5 x tips voor Kreta

Als je op Kreta bent is het zeker de moeite waard om een auto te huren en erop uit te trekken. Het eiland is zo veelzijdig en heeft voor iedereen genoeg te bieden. De afstanden op het eiland zijn wel een dingetje en worden snel onderschat, zo ook door ons. Enige voorbereiding is daarom aan te raden, omdat het anders zomaar kan zijn dat je een hele dag in de auto zit om een mooi strand aan de oostkust te bezoeken of om in een kloof te wandelen aan de westkust.

Wij zaten zelf in Midden Kreta, dus helaas waren veel bestemmingen en bezienswaardigheden te ver weg voor ons vanwege de reistijd. Maar toch hebben we genoeg kunnen bezichtigen en hebben we des te meer een reden om terug te komen en de rest van het eiland te bezoeken.
Daarom lees je hier meer informatie over de excursies die wij vanuit Midden Kreta bezocht hebben.


Praktische informatie

Kreta is het op een na grootste eiland van Griekenland. Kreta is een van de populairste zonbestemmingen en wordt ieder jaar druk bezocht. Met juli en augustus als piekmaanden, en gelijk ook de warmste maanden. Kreta heeft een mediterraan klimaat met warme en droge zomerdagen. De gemiddelde temperatuur is in de zomer rond de 30 graden aan de kust. In het binnenland kan het kwik oplopen tot 40 graden. Kreta is een bestemming voor iedereen: zo zijn er genoeg plekken waar je in alle rust kunt genieten van de natuur, op zoek kunt gaan naar geschiedenis en cultuur en mooie wandelingen kunt maken. Maar ook voor wie op zoek is naar het uitgaansleven komt in Kreta aan zijn trekken met bruisende plaatsen als Chersonissos en Chania.

Vanuit Nederland is het ongeveer 3,5 uur vliegen naar Heraklion. Zowel Transavia als TUI bieden meerdere keren per week rechtstreekse vluchten aan. Wil je iets van het eiland zien? Dan is het een must om een huurauto of scooter te huren, zodat je eropuit kunt trekken om het eiland te ontdekken. Houd rekening met lange afstanden vanwege de kronkelige wegen.

Wij boekten onze pakketreis via Eliza Was Here, omdat zij accommodaties aanbieden die kleinschalig en rustig gelegen zijn. Daarbij is de huurauto en de vlucht altijd inbegrepen en zijn de prijzen erg aantrekkelijk. Andere touroperators, zoals TUI, bieden ook pakketreizen naar Kreta aan.

5 x wat te doen op Kreta

1. Een rit door het Lassithi Plateau

Het Lassithi Plateau is een schitterende hoogvlakte op 800 meter boven zeespiegel niveau en ligt ingeklemd tussen het Dhikti gebergte.
De route is bekend vanwege de mooie vergezichten en omdat de grot waar Zeus zou zijn geboren zich op de hoogvlakte bevindt.

Als je de hele route volgt, ben je zeker een dag onderweg omdat er genoeg te zien en te beleven is. In de leuke bergdorpjes die je passeert kun je stoppen voor een heerlijke traditionele lunch of verkoelend biertje. En de vele panorama uitzichten zorgen ervoor dat je meerdere keren wilt uitstappen om te genieten van het prachtige uitzicht.

2. Excursie naar lepra eiland Spinalonga

Spinalonga is beter bekend als ‘lepra-eiland’ omdat hier vanaf 1903 tot en met 1957 lepra patiënten naartoe gestuurd worden om een nieuw leven op te bouwen. Tegenwoordig is het eiland Spinalonga te bezoeken als excursie/trip en wij vonden het zeker de moeite waard. Het is indrukwekkend om meer te weten te komen over de aangrijpende gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden. Tijdens je bezoek aan het eiland kun je ervoor kiezen je laten rond te leiden door een (Nederlandstalige) gids, maar wij hebben dit niet gedaan.

3. De drie dorpjes bij Chersonissos

Vroeger zal Chersonissos best een leuk vissersdorpje geweest zijn, maar nu is het, wat ons betreft, een grote poppenkast waar niets typisch Grieks te vinden is. Het is de nummer 1 massatoerisme bestemming van Griekenland. Boven Chersonissos liggen drie leuke, authentieke Griekse dorpjes, die een bezoek waard zijn.

De dorpjes zijn vanuit Chersonissos te voet te bereiken, maar ook met een fiets, scooter of auto zijn de dorpjes goed te bereiken en is er voldoende parkeergelegenheid.

Koutouloufari
Vauit Chersonissos loopt een steile weg naar boven die uitkomt bij het eerste gezellige dorpje, Koutouloufari. Dit dorpje heeft 500 vaste inwoners en een romantisch centrum, vrij van alle hectiek. Koutouloufari oogt dorps door de smalle straatjes met eenrichtingsverkeer en de Grieken die op het balkon of de straat een praatje met elkaar maken. Je kunt er rondslenteren door de twee hoofdstraten waaraan verschillende tavernes, sieradenwinkels en souvenirwinkels gevestigd zijn. Wij zijn hier ’s avonds niet geweest, maar we geloven dat het dan best gezellig zal zijn. Ook zijn er verschillende accommodaties in Koutouloufari.

Omdat Koutouloufari op een berghelling ligt, heb je vanuit sommige terrassen een mooi uitzicht over de Egeïsche Zee.

Piskopiano
Als je vanuit Koutouloufari naar het oosten rijdt, kom je vanzelf in Piskopiano uit. De dorpen lopen praktisch in elkaar over. Het dorpje heeft veel weg van Koutouloufari met 600 vaste inwoners. Omdat het ook op 100 meter hoogte ligt, heb je hier ook mooie uitzichten over de kustvlakte van de Egeïsche Zee. Aan de naam is te zien dat het vroeger een bisschopszetel had. Piskopiano betekent namelijk ‘bisdom’.

Op het kerkplein staat een oude kerk uit 1897 en een nieuwe kerk. Verder zijn hier ook veel tavernes en winkeltjes gevestigd en kun je hier heerlijk lunchen en genieten van de rust.

Oud Chersonissos
Vanuit Piskopiano leidt een straat omlaag naar het oude binnendorp Chersonissos. Vroeger hoorde Chersonissos ook bij dit dorp.


Het meest gezellige gedeelte van Oud Chersonissos is het oude dorpsplein met een fraaie fontein en omringd door verschillende tavernes. Dit maakt dat het hier vooral ’s avonds gezellig is. Het dorpsplein wordt omringd door smalle straatjes waar je doorheen kunt slenteren. Hier is echter niet veel te beleven. In het toeristenseizoen is er elke maandagavond Griekse avond in Oud Chersonissos. Het is aan te raden dan een tafeltje te reserveren bij een van de tavernes. Wij zijn zelf niet naar de Griekse avond geweest, maar hebben een andere avond gegeten bij Sofas Taverna, waar het eten erg lekker en niet duur was.

4. Knossos

Knossos herbergt de beroemdste opgravingen van Kreta en was het grootste paleiscomplex van Kreta in de Minoïsche tijd, Eeuwenlang was Knossos de hoofdstad en grootste stad van Kreta en heel Europa. Hier zou de grondlegging voor de Europese beschaving zijn begonnen.

Op een oppervlakte van 21.000 m2 kun je de overblijfselen bewonderen van het paleis van Koning Minos, het theater, de huizen en de graven. Hier leefden 1000 jaar voor Christus naar schatting al 100.000 mensen in een georganiseerd verband. Het complex had twee verdiepingen tot vier verdiepingen en telde meer dan 1300 vertrekken.

Helaas vinden wij dat de archeoloog sir Arthur Evans te ver is gegaan met zijn opgravingen door er een reconstructie van te maken. Een reconstructie door zijn ogen. Er zijn gebouwen bij gebouwd, muurschilderingen gemaakt en zuilen gebouwd en geverfd. Niets is gebaseerd op de waarheid, maar alleen op zijn denkwijze. Daarom wordt Knossos ook door veel archeologen het Disneyland van de archeologie genoemd. 

Wij willen jullie niet ontmoedigen om Knossos te bezoeken, want het is natuurlijk indrukwekkend om te zien wat zich hier heeft afgespeeld en het complex staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit was ook voor ons een van de redenen om Knossos te bezoeken.
Maar of het door de warmte, de drukte of de ‘neppe’ uitstraling van de gekleurde zuilen komt, wij waren niet zo onder de indruk als wat we gewend zijn van onszelf. En omdat we onze ervaringen met jullie willen delen, vinden wij wel dat wij eerlijk onze beleving moeten delen.

Parkeren
Er is een betaalde parkeerplaats even voor het complex. Je kunt ook langs het complex rijden, aan de rechterkant is hier een gratis parkeerplaats. Als je geluk hebt is hier nog een plekje vrij.

Tip: Knossos is erg toeristisch en elke dag stoppen er tientallen tourbussen om met hele groepen tegelijk het complex te bezoeken. Ga daarom vroeg op pad of in de namiddag, vanaf 15:00 uur. Wij waren er zelf om 11:00 uur, maar dit was al te laat. Er stond een lange wachtrij bij de kassa en op het complex was het ook overladen vol. Tevens kun je ervoor kiezen een gids bij te boeken die je meer vertelt over het complex.
Een kaartje is overigens niet goedkoop: wij betaalden € 15,00 per persoon zonder gids.

5. Voulisma Beach

Door een local werden wij getipt om naar Voulisma Beach te rijden, ook wel Golden Beach genoemd. Naast Voulisma Beach zou er namelijk een mooi strand liggen waar de toeristen niet komen. Omdat wij niet van drukte houden, moesten wij hier natuurlijk naartoe!
En niets is gelogen! Voulisma Beach/Golden Beach ligt aan een baai met prachtig turquoise blauw water. Even dachten wij dat we ons op de Caribbean waanden!

Vanuit Heraklion/Chersonissos E75 helemaal omlaag rijden richting Ierapetra. Op een gegeven moment kom je in een klein dorpje Istro, en dan worden je ogen al meteen naar het mooie turquoise blauwe water getrokken. Aan de rechterkant staat er een bordje wat de richting aangeeft naar Golden Beach. Sla hier af en parkeer je auto op de gratis parkeerplaats. Dit is de parkeerplaats voor het toeristische strand Voulisma Beach/Golden Beach. Op dit strand is een strandtent te vinden en kun je bedjes huren. Je hebt de keuze tussen VIP bedjes of gewone bedjes en de prijzen zijn € 10,00 of € 15,00. Je wordt hier bediend door het personeel van de strandtent. Het strand is erg smal en iedereen ligt hier hutjemutje op elkaar.

Maar dit is niet het strand wat wij bedoelen. Vanuit de parkeerplaats loopt er links een onverharde weg omlaag richting een ander strand zonder faciliteiten. Dit is het strand waar de locals in het weekend komen en waar het doordeweeks lekker rustig is. Helaas was er, toen wij er waren, veel vuil aangespoeld en konden we niet op het strand liggen. De locals proberen het vuil op te ruimen, maar kunnen het niet goed bijhouden. Daarom zijn wij terug gelopen naar Voulisma Beach/Golden beach en langs de bedjes gelopen om onze handdoek op een rustigere plek op de rotsen te leggen. Hier hebben we een lekkere duik in de zee genomen en genoten van het mooie uitzicht.

In Istro liggen verschillende accommodaties, waarvan sommige tegen de berghelling gebouwd zijn en een mooi uitzicht bieden op de baai. Verder liggen er een paar winkeltjes en tavernes, maar is het er eigenlijk nog lekker rustig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *