Mooiste Hanzesteden Nederland

Wist je dat Nederland een aantal Hanzesteden heeft? Wil je dus een keer Nederlandse steden bezoeken die nog niet alom bekend zijn en opgeslokt worden door de massa? Bezoek dan eens een Hanzestad. Stuk voor stuk pareltjes met een rijke geschiedenis en mooie, authentieke gebouwen uit de 14e en 15e eeuw. Oud en nieuw komen hier samen en vormen een mooi gezicht. Iedere stad heeft zo zijn charmes, maar zijn óók verbonden met elkaar.

Toen Amsterdam en Rotterdam nog kleine dorpjes waren, hadden deze Hanzesteden in het oosten van het land zich al ontwikkeld tot machtige handelssteden. In Nederland zijn er 22 Hanzesteden te vinden en wij zetten de 7 mooiste Hanzesteden in Nederland voor je op een rij.

Iedereen heeft vast wel eens gehoord van de term ‘Hanzestad’, maar wat is een Hanzestad nu precies? En om welke steden gaat het nou eigenlijk?

In de 13e eeuw werd het Hanzenetwerk opgericht. Dit was een samenwerkingsverband voor de Hanzesteden en de handelaren en kooplieden uit deze steden. Deze steden bevonden zich vooral in het oosten van Nederland en Duitsland, maar ook steden in Scandinavië, Polen, Spanje, Portugal en België maakten deel uit van het Hanzenetwerk. Door deel te nemen aan het Hanzenetwerk wisten de Hanzesteden onderling gunstige privileges te verwerven en werd er uitsluitend handel met steden uit het Hanzenetwerk gedreven. Hierdoor waren deze steden in de Middeleeuwen machtig en rijk en bloeide de economie als nooit tevoren. Dit resulteerde in mooie gebouwen met imponerende stadsmuren en poorten. En wat een geluk voor ons dat deze rijkdom nog steeds te voelen en te zien is.  

Tip: Bezoek de plaatselijke VVV en koop een Hanzestadswandeling om de mooiste bezienswaardigheden en gebouwen van de stad te bewonderen en de verhalen achter deze bezienswaardigheden te ontdekken. Is de VVV gesloten of heb je de wandeling liever digitaal? Download dan de IZI.Travel app en download de gewenste stadswandelingen.

7 mooiste Hanzesteden in Nederland

1. Hanzestad Deventer

Deventer heeft ons hart veroverd. Wat een leuke stad! Je kunt hier uren door de straatjes struinen en het ene gebouw is nog mooier dan het andere. In het beroemde Bergkwartier vind je de mooiste huizen en lijkt het alsof je belandt bent in een ware Charles Dickens roman. Vooral rond de kerstperiode is deze stad nog net iets mooier dan anders en zeker een bezoek waard. Deventer is een ideale bestemming voor een weekend weg in eigen land.

2. Hanzestad Harderwijk

Harderwijk heeft meer te bieden dan alleen het Dolfinarium en dat bewijst de historische binnenstad maar weer eens met mooie pleinen, prachtige huizen met sierlijke gevels en de historische Vischmarkt. De handelsgeest zit diep geworteld in Harderwijk en dit resulteert in een breed scala aan leuke eettentjes en vele winkels. Op culinair gebied kun je in Harderwijk ook je geluk op: met twee bekroonde Michelin-sterren restaurants en genoeg goede restaurants is er voor ieder wat wils.

Op loopafstand van het oude centrum bevindt zich het stadsstrand, waar het in de zomer heerlijk vertoeven is. In welke andere stad in Nederland vind je zoiets?

3. Hanzestad Hattem

Hattem is misschien wel de meest schilderachtige Hanzestad. Hattem betovert je met zijn smalle straatjes en het mooie marktplein. Op veel plekken in de stad is nog te zien dat Hattem vroeger een echte vestingstad was. Delen van de oorspronkelijke stadsmuur zijn bewaard gebleven, net als de veertiende-eeuwse Dijkpoort.

Vanuit Hattem loop je zo de Veluwe in. Win-win.

4. Hanzestad Elburg

Klein maar fijn, dat is Elburg. Vanuit de mooie Middeleeuwse stadspoort loop je zo het oude centrum in. In deze bijzondere vierkante vestingstad voel je direct de sfeer van de oude vissersstad. Water was hier altijd al een belangrijk element. De stad lag vroeger aan de Zuiderzee. In de stad vind je nog veel terug over deze belangrijke connectie met het water.

Verdwalen in Elburg is onmogelijk: de stad is binnen de grachten slechts 250 x 300 meter!

5. Hanzestad Zwolle

Zwolle is de grootste Hanzestad uit dit lijstje, en dat merk je meteen. In deze dynamische Hanzestad aan de IJssel lopen oud en nieuw mooi in elkaar over. Als kunstliefhebber bezoek je het futuristische Museum de Fundatie en shopaholics kunnen hun geluk niet op met alle hippe zaakjes en boetiekjes.

Vergeet ook niet om af en toe omhoog te kijken wanneer je door de oude straten loopt. Je wordt beloond met mooie versierde gevels en authentieke koopmanshuizen.

6. Hanzestad Zutphen

 Ook weer zo’n bruisende Hanzestad aan de Ijssel. Zutphen is een leuke stad om doorheen te struinen. Wandel langs de Wijnhuistoren, bezoek de Oude Bornhof en geniet van het mooie uitzicht over de Ijssel op een van de bankjes langs het water. Ook voor het winkelend publiek heeft Zutphen genoeg te bieden: van leuke conceptstores tot lokale delicatessenwinkels. Je vindt het hier allemaal.

Geen zin om de stad wandelend te verkennen? Verken Zutphen dan vanaf het water met een fluisterboot.

7. Hanzestad Doesburg

Doesburg is sinds de Middeleeuwen een Hanzestad en tegenwoordig beter bekend als Mosterdstad. Al in de Middeleeuwen werd er mosterd gemaakt in Doesburg en in de ambachtelijke fabriek wordt nog steeds mosterd gemaakt. Ook vind je in Doesburg het oudste café van Nederland.

Een wandeling door Doesburg is als een reis terug in de tijd. Hier lijkt het wel alsof de tijd stil is blijven staan; sinds de Middeleeuwen is het straatbeeld namelijk niet meer veranderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *