De mooiste wandelgebieden in Nederland

De mooiste wandelgebieden in Nederland, waar vind je die nou?
In Nederland zijn er een hoop mooie natuurgebieden te vinden, waar je heerlijk kunt wandelen. Want ook al is ons kleine land dichtbevolkt, er is nog genoeg groen over. Van het Limburgse Heuvelland tot de Amsterdamse Waterleidingduinen en van de uitgestrekte Veluwe tot de Biesbosch, er is voor iedere wandelfanaat wel een mooie wandeling te vinden.

Wij zetten voor jou de mooiste wandelgebieden die wij bezochten voor je op een rij.

Zuid-Limburg

1. Utrecht

Utrechtse Heuvelrug
De Utrechtse Heuvelrug is een prachtig natuurgebied net buiten de Randstad. Je kunt hier heerlijke boswandelingen maken door de verschillende bossen die er zijn. Her en der kom je mooie landgoederen en ruige kastelen tegen. Met schattige dorpjes als De Lage Vuursche, Doorn en Amerongen is er ook altijd wel een goed restaurant in de buurt voor een pitstop.

De Lage Vuursche

Het liefst wandelen wij in de omgeving van De Lage Vuursche. Waarom? De omgeving is ontzettend mooi en bosrijk, het dorp is idyllisch en je kunt er vele wandelingen maken. De Koninklijke familie koos deze omgeving niet voor niets als hun uitvalsbasis. Leuk weetje: Sinds 2014 woont Prinses Beatrix weer in Kasteel Drakensteyn in De Lage Vuursche.

Amerongse Bossen

Dit jaar (2020) maakten wij een mooie herfstwandeling door de Amerongse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug. We waren verrast hoe afwisselend deze wandeling was. Bossen, weilanden, kastelen en het dorp Amerongen waren onderdeel van de wandeling. De wandeling die wij maakten was de Godard Bentinckroute.

Kaapse Bossen

Omdat we zo graag op de Utrechtse Heuvelrug komen, voegen we de Kaapse Bossen graag toe aan onze tips. De naam zegt het al: je vindt hier voornamelijk bossen. En een uitkijktoren. Maar mooi is het hier zeker.

2. Limburg 

Heuvelland
Het Heuvelland in Zuid-Limburg is een fijne regio om wandelingen te maken. Met de vele heuvels en uitgestrekte velden kun je hier op zoveel plekken terecht voor een mooie wandeling.

Onze favoriete omgeving is rondom de Limburgse dorpen Gulpen, Mechelen, Epen en Vijlen. Hier vind je het echte heuvelland met de pittoreske vakwerkhuisjes en schilderachtige dorpjes. Maar ook in de omgeving van Maastricht en Valkenburg kun je mooie wandelingen maken.

Wijnroutes
Wandel een (of meerdere) van de wijnroutes die samengesteld zijn door VVV Zuid-Limburg. Je wandelt door de prachtige Limburgse heuvels en wandelt langs wijngaarden. Mooie gelegenheid om een pauze te nemen en een Limburgs wijntje te proeven. Onderweg kom je langs typische Limburgse vakwerkhuizen, kabbelende beekjes, weilanden en velden. De routes zijn stuk voor stuk prachtig.

Tip #1: Wij gebruiken vaak www.wandelgidszuidlimburg.com om een mooie route uit te kiezen.
Tip #2: Mocht je een wandeling rondom de Vijlenerbossen in Vijlen maken, stop dan zeker even bij Boscafé Het Hijgend Hert voor een lunch of een lekkere borrel. Je hebt er mooi uitzicht over de vallei en de inrichting van het boscafé is helemaal top: een ouderwetse chalet waar de geur van knisperend haardvuur en gerookt vlees je al vanaf de parkeerplaats tegemoet komt.

3. Noord-Holland 

De Amsterdamse Waterleidingduinen
De Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort zijn een bijzonder wandelgebied waar je de grootste populatie wilde damherten vindt. Als je geluk en geduld hebt, spot je zelfs nog een of meerdere vossen onderweg!
Ook kun je vanaf de Amsterdamse Waterleidingduinen zo richting het strand wandelen. Op een goede dag is dit zeker leuk om te doen.

In deze blog geven wij je tips over wat er te doen en te beleven is op de Amsterdamse Waterleidingduinen en waar je het beste kans maakt om vossen te spotten.

4. Gelderland 

Veluwe
De Veluwe kan natuurlijk niet ontbreken aan dit lijstje. Want de Veluwe is zo groot en afwisselend dat je er dagen kunt wandelen.. Iedereen kent natuurlijk de foto’s van de mooie heidevelden die in bloei staan, maar de Veluwe is meer dan alleen maar dit.

De verscholen dorp route
Wij maakten deze wandeling van 20km vanuit het bezoekerscentrum in Nunspeet: Deze prachtige route gaat over heidevelden, door bossen en velden naar het verscholen dorp. Het verscholen dorp staat voor de onderduik-hutten die hier in WO II diep verscholen in deze bossen lagen. Er zijn 3 hutten nagebouwd om te laten zien hoe de onderduikers hier geleefd hebben. 

Persoonlijk vonden we dit een erg mooie route om te lopen. Bovendien kom je onderweg enkele restaurants tegen in Vierhouten waar je iets kunt eten of drinken.

Het Dorenweertsepad

Deze klompenroute van 13km begint bij Kasteel Doorwerth en gaat door hellingbossen, langs de Rijn en via landgoederen en een schattig fabrieksdorpje. De omgeving waar je in wandelt is prachtig en afwisselend.

Daarnaast is het een aanrader om deze wandeling te combineren met een bezoek aan het mooie Kasteel Doorwerth.

5. Noord-Brabant 

Oisterwijkse Bossen
In de Oisterwijkse Bossen kun je heerlijk wandelen en vertoeven. Vooral in de zomer is het hier genieten vanwege het natuurlijke dagstrand. Een paar weken geleden (oktober 2020) maakten wij hier de 14-vennen route, een wandeling van 9,5 kilometer langs (de naam zegt het al) 14 vennen.

Deze wandeling is echt prachtig omdat je langs de mooie vennen wandelt, maar ook door bossen gaat. Zeker een aanrader wat ons betreft.

6. Zuid-Holland

Het Groene Hart
In het Groene Hart in de Randstad vind je de Reeuwijkse Plassen, een mooi gebied van 13 plassen. Hier werd vroeger veen gewonnen en zo zijn de plassen ontstaan, welke gescheiden worden door smalle weggetjes met giga huizen en villa’s. Je kunt hier heerlijk fietsen en wandelen en in de zomer zijn de Reeuwijkse Plassen een heerlijke plek voor jong en oud om samen te komen. 

Vanuit de parkeerplaats bij het Reeuwijkse Hout kun je mooie wandelingen maken. Regelmatig maken wij de Reeuwijkse Hout wandeling van 7km. Deze wandeling ligt rondom een grote plas. Je kunt ook andere wandelingen maken of de Reeuwijkse Hout wandeling uitbreiden.

7. Drenthe 

Grolloërveen
Vlakbij het esdorp Grolloo bevindt zich het Grolloërveen. Een groot veengebied midden in de uitgestrekte bossen. Het is het leefgebied van o.a. de heikikker, en de geoorde fuut. Fietsen en wandelen gaat hier prima samen. Je vindt hier het langste houten vlonderpad van Nederland. Doordat het veen diep in het bos ligt, is het hier erg stil en waan je jezelf soms alleen op de wereld.

Wij liepen hier de Veenpluisroute van 7 km. We plakten er nog 3 km aan om het uitzicht vanuit uitkijktoren Holmers-Halkenbroek te bekijken. Vanuit de uitkijktoren heb je namelijk een prachtig uitzicht over de gebieden Holmers, Halkenbroek én het Grolloërveen.

Balloërveld

Het Balloërveld is een uitgestrekt heideveld, vernoemd naar het dorp Balloo. Ook leuk: Aan de rand van het Balloërveld bevindt zich ‘Schaapskooi Balloërveld’. Meer dan 400 schapen houden hier thuis en grazen overdag in het natuurgebied. Als je wil weten wanneer de herder en de schapen terug komen, kijk dan voor de tijden op het informatiebord bij de schaapskooi. Er ligt een klein winkeltje naast de schaapskooi waar je een versnapering en iets te drinken kunt halen.

Vanuit de parkeerplaats van de schaapskooi start een wandeling van 9 km over het Balloërveld. De wandeling is in te korten naar 6 km. Je wandelt hier over grafheuvels, door heidevelden, kleine zandverstuivingen en langs verschillende veenmeertjes.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld is een schitterend en uniek natuurgebied. Uniek omdat het het grootste aaneengesloten natte heidengebied van West-Europa is. Schitterend omdat we hier ontzettend genoten van de omgeving tijdens onze wandelingen. Heidevelden, dennenbossen, plassen, stuifzand en vennen wisselen elkaar hier af. Een of meerdere wandelingen in het Dwingelderveld mag dan ook niet ontbreken volgens ons.

Wij liepen twee wandelroutes in het Dwingelderveld. Een wandeling van 13km vanuit het Bezoekerscentrum in Ruinen. Deze wandeling (Jac. P. Thijsse Wandelroute) wordt aangegeven met grijze paaltjes en gaat door heide, dennenbossen en langs plassen. Het eerste stuk van de wandeling (3km) is een recht stuk en daarom best saai. Maar daarna wordt het echt een mooie wandeling en raden we de wandeling zeker aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *