De mooiste wandelgebieden in Nederland

De mooiste wandelgebieden in Nederland, waar vind je die nou?
In Nederland zijn er een hoop mooie natuurgebieden te vinden, waar je heerlijk kunt wandelen. Want ook al is ons kleine land dichtbevolkt, er is nog genoeg groen over. Van het Limburgse Heuvelland tot de Amsterdamse Waterleidingduinen en van de uitgestrekte Veluwe tot de Biesbosch, er is voor iedere wandelfanaat wel een mooie wandeling te vinden.


Wij zetten voor jou de mooiste wandelgebieden die wij bezochten voor je op een rij.


1. Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een prachtig natuurgebied net buiten de Randstad. Je kunt hier heerlijke boswandelingen maken door de verschillende bossen die er zijn. Her en der kom je mooie landgoederen en ruige kastelen tegen. Met schattige dorpjes als De Lage Vuursche, Doorn en Amerongen is er ook altijd wel een goed restaurant in de buurt voor een pitstop.

De Lage Vuursche

Het liefst wandelen wij in de omgeving van De Lage Vuursche. Waarom? De omgeving is ontzettend mooi en bosrijk, het dorp is idyllisch en je kunt er vele wandelingen maken. De Koninklijke familie koos deze omgeving niet voor niets als hun uitvalsbasis. Leuk weetje: Sinds 2014 woont Prinses Beatrix weer in Kasteel Drakensteyn in De Lage Vuursche.

Amerongse Bossen

Dit jaar (2020) maakten wij een mooie herfstwandeling door de Amerongse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug. We waren verrast hoe afwisselend deze wandeling was. Bossen, weilanden, kastelen en het dorp Amerongen waren onderdeel van de wandeling. De wandeling die wij maakten was de Godard Bentinckroute.

Kaapse Bossen

Omdat we zo graag op de Utrechtse Heuvelrug komen, voegen we de Kaapse Bossen graag toe aan onze tips. De naam zegt het al: je vindt hier voornamelijk bossen. En een uitkijktoren. Maar mooi is het hier zeker.

2. Het Limburgse Heuvelland

Alleen maar lof over deze provincie (want Vienna komt er vandaan ;-)), maar wandelen kun je hier zeker goed. Met de vele heuvels en uitgestrekte velden kun je hier op zoveel plekken terecht voor een mooie wandeling.

Onze favoriete omgeving is de omgeving rondom Gulpen, Mechelen, Epen en Vijlen. Hier vind je het echte heuvelland met de pittoreske vakwerkhuisjes en schilderachtige dorpjes. Maar ook in de omgeving van Maastricht en Valkenburg kun je mooie wandelingen maken.

Tip #1: Wij gebruiken vaak www.wandelgidszuidlimburg.com om een mooie route uit te kiezen.
Tip #2: Mocht je een wandeling rondom de Vijlenerbossen in Vijlen maken, stop dan zeker even bij Boscafe Het Hijgend Hert voor een lunch of een lekkere borrel. Je hebt er mooi uitzicht over de vallei en de inrichting van het boscafe is helemaal top: een ouderwetse chalet waar de geur van knisperend haardvuur en gerookt vlees je al vanaf de parkeerplaats tegemoet komt.

3. De Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort zijn een bijzonder wandelgebied waar je de grootste populatie wilde damherten vindt. Als je geluk en geduld hebt, spot je zelfs nog een of meerdere vossen onderweg!
Ook kun je vanaf de Amsterdamse Waterleidingduinen zo richting het strand wandelen. Op een goede dag is dit zeker leuk om te doen.

Eerder schreven wij een blog over wat er te doen en te beleven is op de Amsterdamse Waterleidingduinen en waar je het meeste kans maakt om vossen te spotten.

4. De Veluwe

De Veluwe kan natuurlijk niet ontbreken aan dit lijstje. Want de Veluwe is zo groot en afwisselend dat je er dagen kunt wandelen.. Iedereen kent natuurlijk de foto’s van de mooie heidevelden die in bloei staan, maar de Veluwe is meer dan alleen maar dit.

De verscholen dorp route

Onlangs (2020) maakten wij een wandeling van 20km vanuit het bezoekerscentrum in Nunspeet: De verscholen dorp route. Deze prachtige route gaat over heidevelden, door bossen en velden naar het verscholen dorp. Het verscholen dorp staat voor de onderduik-hutten die hier in WO II diep verscholen in deze bossen lagen. Er zijn 3 hutten nagebouwd om te laten zien hoe de onderduikers hier geleefd hebben. 

Persoonlijk vonden we dit een erg mooie route om te lopen. Bovendien kom je onderweg enkele restaurants tegen in Vierhouten waar je iets kunt eten of drinken.

Het Dorenweertsepad

Deze klompenroute van 13km begint bij Kasteel Doorwerth en gaat door hellingbossen, langs de Rijn en via landgoederen en een schattig fabrieksdorpje. De omgeving waar je in wandelt is prachtig en afwisselend.

Daarnaast is het een aanrader om deze wandeling te combineren met een bezoek aan het mooie Kasteel Doorwerth.

5. Oisterwijkse Bossen

In de Oisterwijkse Bossen kun je heerlijk wandelen en vertoeven. Vooral in de zomer is het hier genieten vanwege het natuurlijke dagstrand. Een paar weken geleden (oktober 2020) maakten wij hier de 14-vennen route, een wandeling van 9,5 kilometer langs (de naam zegt het al) 14 vennen.


Deze wandeling is echt prachtig omdat je langs de mooie vennen wandelt, maar ook door bossen gaat. Zeker een aanrader wat ons betreft.

6. Het Groene Hart

In het Groene Hart in de Randstad vind je de Reeuwijkse Plassen, een mooi gebied van 13 plassen. Hier werd vroeger veen gewonnen en zo zijn de plassen ontstaan, welke gescheiden worden door smalle weggetjes met giga huizen en villa’s. Je kunt hier heerlijk fietsen en wandelen en in de zomer zijn de Reeuwijkse Plassen een heerlijke plek voor jong en oud om samen te komen. 

Vanuit de parkeerplaats bij het Reeuwijkse Hout kun je mooie wandelingen maken. Regelmatig maken wij de Reeuwijkse Hout wandeling van 7km. Deze wandeling ligt rondom een grote plas. Je kunt ook andere wandelingen maken of de Reeuwijkse Hout wandeling uitbreiden.

Reeuwijkse Plassen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *