Ontdek de Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een prachtig en beschermd natuurgebied waar je urenlang kunt wandelen en struinen door de duinen en wildlife kunt spotten. Zo leven er twee vossenfamilies die je tegen kunt komen, loop je tussen de damherten door en kun je, als je heeeel goed zoekt, boomkikkers spotten.

Honden en fietsers zijn niet toegelaten in het duingebied, dus je hebt genoeg ruimte om lekker over de paden te wandelen?

Het duingebied ligt tussen Zandvoort en Noordwijk in en na een middag wandelen kun je vanuit het gebied zelfs naar het strand lopen. Ideaal te combineren met een dagje strand. Maar ook wanneer je bv. in de omgeving van Amsterdam verblijft is het duingebied een bezoek waard.


Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Met 3400 hectare is de Amsterdamse Waterleidingduinen een van de grootste aaneengesloten wandelgebieden van Nederland. Genoeg wandelpaden te vinden dus! Bovendien mag je buiten de paden struinen, wat het allemaal nog leuker en toegankelijker maakt.

Je kunt er dus voor kiezen om zelf een wandelroute uit te stippelen, of gewoon te gaan wandelen en zien waar de paden je leiden. Dit laatste deden wij en we kwamen op verrassende plekken terecht. Het gebied is erg veelzijdig, van bossen tot open vlaktes en duinen. Ook zijn er nog ongeveer 400 overgebleven bunkers van WOII te vinden. Deze veelzijdigheid maakt het gebied tot een bijzondere plek, waar jong en oud zich in de buitenlucht goed kunnen vermaken.

Mocht je toch liever een wandelroute volgen, dan zijn er een tiental wandelroutes uitgestippeld, variërend van 3 kilometer tot 30 kilometer. Alle wandelroutes staan goed aangegeven en zijn voor €1,00 te koop bij het bezoekerscentrum.

Richting het strand

Je kunt een wandeling over de Amsterdamse Waterleidingduinen makkelijk combineren met een bezoek aan het strand. Het duingebied grenst direct aan het strand. Wanneer je richting het strand loopt, kom je op het einde het verlaten ‘Huis van het Wester’ tegen. Deze woning was rond 1890 in dienst van de waterpompmachinist. Nu fungeert de woning als landschaps kijkhut.

Tussen de damherten in

Waar je ook loopt, je zult gegarandeerd meerdere keren beloond worden met mooie beelden van damherten. In het natuurgebied leven namelijk ongeveer 2500 damherten. Hiermee heeft de Amsterdamse Waterleidingduinen de grootste damhertenpopulatie van Nederland.

Vossen spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Waar kun je de vossen het beste spotten?

Buiten het feit dat je  geluk moet hebben om een of meerdere vossen te spotten (ook al worden ze dagelijks gespot), kun je de vossen vinden rondom de Duizendmeterweg. Dit is tevens de natuurlijke grens van de twee vossenfamilies. Hier heb je de dus de meeste kans om een wilde vos te spotten.

Er wordt gezegd dat de vossen het best te spotten zijn in de vroege ochtend of in de avond, maar wij zagen de vos rond 16:00 uur ’s middags. Je hebt een dosis geluk nodig om ze op dit tijdstip te spotten,  maar we denken dat het ook te maken heeft met geduld. Wij zaten rustig op een bankje te wachten en na ongeveer 15 minuten kwam een vos aangelopen. Met de camera in de aanslag (tip!) werden de eerste foto’s geschoten. Wat een prachtig dier! 

De dichtstbijzijnde ingang voor het spotten van de vossen is ‘Panneland’ in Vogelenzand. Vanuit hier is het ongeveer 900 meter lopen.

Vossen voeren
Het is (logischerwijs) verboden om de vossen te voeren. Helaas houdt niet iedereen zich hieraan en worden de vossen te vaak gelokt met voer. Dit maakt dat de vossen niet schuw zijn en redelijk dichtbij kunnen komen. 

Hoe kom je bij de Amsterdamse Waterleidingduinen?

De Amsterdamse Waterleidingduinen hebben 4 hoofdingangen, die allemaal betaalde parkeerplekken hebben.
Let op: in het weekend en tijdens de bronst kan het erg druk worden en zijn de parkeerplekken regelmatig vol. Kom dus op tijd of richting het einde van de dag.

De vier ingangen zijn:
1. Panneland | Vogelenzangseduinweg 2, Vogelenzang (dichtstbijzijnde voor het spotten van vossen)
2. Oase | Eerste Leijweg 2, Vogelenzang (hier ligt het bezoekerscentrum)
3. Zandvoortstelaan | Zandvoortselaan 130, Zandvoort
4. De Zilk | Joppeweg 1, De Zilk

Entree Amsterdamse Waterleidingduinen

Vanaf 18 jaar is een toegangskaart verplicht. De toegangskaarten kosten € 1,50 per persoon en zijn online aan te schaffen. Ook kun je de toegangskaarten kopen bij de automaten aan de ingang. Houd de toegangskaarten bij je, aangezien je de toegangskaart moet kunnen aantonen wanneer een boswachter je aanhoudt in het duingebied.

Stukje geschiedenis Amsterdamse Waterleidingduinen

In de middeleeuwen kampte Amsterdam met een ernstig drinkwaterprobleem. Watervervuiling en tekort zijn het grootste probleem.
Het duurt nog tot midden 19e eeuw voordat er een doorbraak is in het aanleggen van een goede drinkwatervoorziening. Vanaf dan wordt er een pijpleiding aangelegd die Amsterdam voorziet van duinwater. In de jaren daarna wordt het gebied ingericht om water te zuiveren. Dat kun je ook zien wanneer je rondloopt in het gebied.

Tegenwoordig zuivert Waternet hier jaarlijks maar liefst 70 miljoen m3 water!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *