Stedentrip Trier: Wat te doen en te beleven in Trier?

Als wij anderen vol enthousiasme over onze stedentrip in Trier vertellen, dan krijgen we vaak vragende gezichten te zien. Veel mensen weten niet van het bestaan van de stad Trier af, en volgens ons volkomen onterecht. Deze oudste stad van Duitsland heeft een rijk Romeins verleden. Ooit was dit een belangrijke stad én hoofdstad van het West-Romeinse Rijk. Je kunt je dus voorstellen dat hier vandaag de dag nog veel Romeinse opgravingen te bezichtigen zijn.
Daarnaast was Trier ook lange tijd een belangrijke bisdomstad, wat prachtige bouwwerken en kerken opleverde.

Dit historische verleden, gecombineerd met de hedendaagse Duitse gezelligheid maken Trier een mooie stad voor een drie- of vierdaagse stedentrip. En je kunt je stedentrip combineren met een dagje shoppen, want er liggen genoeg leuke winkeltjes. Ook fijn: vanaf Utrecht rijd je in nog geen 4 uur naar deze Duitse stad in de Moezel.
 Tijd om Trier op de kaart te zetten dus.

Wat te doen in Trier?

1. Duik het Romeinse verleden in

Doordat Trier dus zo’n belangrijke stad was tijdens het West-Romeinse tijdperk, kon een bruisend centrum natuurlijk niet ontbreken. Enkele van deze gebouwen zijn bewaard gebleven en kunnen vandaag de dag bezocht worden.

Porta Nigra

Deze prachtige stadspoort kun je niet missen wanneer je een bezoek aan de stad brengt. De poort is gebouwd in de 2e eeuw en is een van de best bewaarde Romeinse overblijfselen. Na het Romeinse tijdperk diende deze poort ook als kerk, ook hier zijn nog sporen van te vinden. Ooit waren er 4 stadspoorten in Trier, dit is de enige overgebleven stadspoort. Je kunt de stadspoort tegen betaling bezoeken.

Kaiserthermen

De Kaiserthermen is een van de drie badencomplexen die Romeins Trier bezat en wat ons betreft zeker een bezoek waard. Deze Keizerlijke Thermen zijn in de 4e eeuw gebouwd en staan zelfs op de Werelderfgoed van Unesco. 
Interessant om te zien wat de Romeinen in deze tijd al deden om baden te verwarmen en te kunnen ontspannen. Ook leuk: je kunt door de ondergrondse gangen lopen.

Barbarathermen

Hoewel er van de Barbarathermen bijna niets meer over is, was dit vroeger het grootste badencomplex van Trier. De opgravingen zijn gratis te bezoeken en met borden staat aangegeven hoe de baden er vroeger uitzagen. Ook de Barbarathermen prijken op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Amfitheater

Als je wil weten hoe het Amfitheater er vroeger uitgezien moet hebben, heb je zeker wat fantasie nodig.
Het enige wat overgebleven is van het ooit zo entertainende theater zijn namelijk enkele fundamenten. Het theater werd in de 2e eeuw gebouwd en gebruikt voor gladiatorengevechten en executies. Er was plek voor 20.000 toeschouwers. Na de val van het Romeinse tijdperk raakte het Amfitheater in verval en werden de stenen gebruikt voor de bouw van huizen in de stad.

Toch vinden wij het Amfitheater een bezoek waard en het is hier ook niet zo druk, aangezien het Amfitheater een stukje uit het centrum van de stad ligt.

Thermen am Viehmarkt

Deze thermen zijn de oudste van Trier (2e eeuw) en liggen midden in het centrum, omgeven door een gigantisch glazen gebouw. Deze thermen werden na WO II ontdekt, maar de grootste vondst werd gedaan in de jaren ’80 van de vorige eeuw, toen ze hier een parkeergarage wilden bouwen. Ook werden er funderingen van oude Romeinse huizen ontdekt. Je raadt het al: de bouw van de parkeergarage ging niet door vanwege deze archeologische opgravingen.

Je kunt een deel van de opgravingen zien vanaf het glazen gebouw, maar van dichtbij bezoeken kan ook. Helaas hebben wij dit niet gedaan wegens tijdsgebrek, maar des te meer reden om nog eens terug te komen. 🙂

Römerbrucke

De Römerbrucke is een van de oudste, nog bestaande Romeinse bruggen. De brug werd in de 2e eeuw gebouwd en ligt prachtig over de Moezel heen. De brug ligt op ongeveer 10/15 minuten loopafstand van het centrum af. Je raadt het al: ook deze brug heeft een plekje veroverd op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Basilica van Constantijn

Dit immense Romeinse gebouw is echt een eyecatcher en kun je niet missen wanneer je Trier bezoekt. Ooit was dit het paleis van keizer Constantijn en 4 x zo groot als nu. Later liet de Franse koningin het paleis verbouwen. Na de Franse revolutie werd het paleis gebruikt als protestantse kerk. Nu nog steeds.

Het wordt bijna overbodig om te zeggen dat ook dit prachtige gebouw op de Werelderfgoed van Unesco staat.

2. Struinen door Trier

Ook na het Romeinse tijdperk was Trier nog steeds een belangrijke stad en zijn er veel mooie gebouwen en pleinen opgerezen. Daarnaast is Trier vanwege zijn ligging in de Moezel het centrum van de Duitse wijnhandel.

Dom van Trier en O.L.V. kerk

Deze twee kerken vormen gezamenlijk één gebouw en zien er werkelijk waar prachtig uit. De oudste delen van de Dom van Trier zijn gebouwd onder het gezag van keizer Constantijn tijdens het Romeinse tijdperk. Deze kerk werd tussen de 4e en de 12e eeuw gebouwd en kenmerkt meerdere typen bouwstijlen, wat de kerk een uniek karakter geeft. De dom is de oudste bisschopskerk van  De kerk is gratis te bezichtigen. Ook kun je het bijbehorende museum en de schatkamer bezoeken. De dom staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De naastgelegen O.L.V. kerk is een katholieke kerk en de oudste gotische kerk van Duitsland. Ook deze kerk heeft een plek op de Werelderfgoedlijst van Unesco bemachtigd. Deze kerk is eveneens gratis te bezichtigen.

Domfreihof

De Domfreihof is het prachtige plein waar de Dom van Trier en O.L.V. kerk aan grenzen. Verder ligt hier ook Paleis Walderdorff en liggen er enkele gezellige terrassen aan het plein.

Op het plein wordt de plattegrond van de Romeinse kathedraal, die op het plein stond, weergegeven in de vorm van ijzeren platen. Voor de kathedraal ligt de zogenaamde kathedraalsteen uit de  Middeleeuwen.

Keurvorstelijk paleis

Het Keurvorstelijk Paleis bevindt zich naast de Basilica van Constantijn, en diende van de 16e tot de 19e eeuw als de residentie van de bisschoppen van Trier. Verschillende opgravingen laten zien dat het gebouw uit de Romeinse tijd stamt. Het prachtige paleis is een mix van Renaissance, Barok en Rococo stijl. De aangrenzende paleistuin is tevens een stadspark en vrij toegankelijk. Helaas is het paleis niet toegankelijk voor publiek.

Hauptmarkt

De Hauptmarkt is het kloppend hart van Trier en een van de mooiste pleinen die we zagen in de Eifel. De markt wordt omringd door prachtige gebouwen, de een nog mooier dan de ander. Sierlijke gevels en kleurrijke gebouwen uit de Middeleeuwen en Renaissance vormen de muren van het plein.

Karl Marx Haus

Trier is de geboortestad van de beroemde filosoof Karl Marx. Zijn geboortehuis is nog altijd te bezichtigen en in het huis is een museum gevestigd, uiteraard gewijd aan het leven(swerk) van Karl Marx.
Let ook even op de stoplichten op de hoek van de straat van het geboortehuis: deze stoplichten zijn omgebouwd tot Karl Marx stoplichten

3. Eten en drinken

Heerlijke Duitse wijnen

Weinstube Kesselstatt is een populaire plek om te borrelen of te lunchen, natuurlijk onder het genot van een heerlijk Moezelwijntje. Locals komen hier graag samen, maar ook de toerist weet deze gezellige plek makkelijk te vinden. Buiten de lokale Moezelwijnen staan er op de kaart ook andere (alcoholische) dranken en kun je lokale lunchgerechten bestellen.

Aardappels met een twist

Op zoek naar een lekker restaurant voor je avondeten? Ga dan Kartoffelrestaurant Kiste. Reserveren wordt aangeraden, want het is hier altijd druk! Zoals de naam al zegt, staat de aardappel hier centraal.

Maar niet zomaar aardappels. Nee, aardappels met een twist, combinaties die je zelf nooit zou bedenken. Maar ontzettend lekker! Het restaurant is leuk aangekleed, maar hier hoef je niet naartoe voor een romantisch avondje met z’n tweeën.

Uitgebreid ontbijten

Voor een uitgebreid en lekker ontbijt ben je bij Cafe Mohr aan het juiste adres. Dit leuke ontbijtzaakje ligt in de grote winkelstraat en is vanaf 09:00 uur geopend voor ontbijt. ’s Middags kun je hier terecht voor lunch en taart.

In onze blogs staan een aantal affiliate links. Mocht je iets boeken via deze link(s), dan ontvangen wij daar een kleine commissie over. De prijs blijft voor jou hetzelfde. Ben je tevreden met onze informatie en tips? Dan zouden we het erg waarderen als je een huurauto, overnachting, vliegtickets of reis via onze links boekt.

Wij wensen je een mooi avontuur toe!
Liefs, Dave & Vienna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *