De mooiste bezienswaardigheden en tips in de Duitse Eifel

Net over de grens met Nederland en België, op een uurtje rijden vanaf Maastricht, vind je Eifel. Dit bijzondere gebied heeft een prachtig landschap. De bossen, rivieren, maren en meren, heuvels en dalen maken deze vroegere vulkaanstreek tot een bijzonder gebied. De Eifel strekt zich uit van Aken in het uiterste noorden tot Trier in het uiterste zuiden van het gebied. Niet voor niets is dit gebied geliefd bij motorrijders, wandelaars, jongeren en natuurliefhebbers.

Veelzijdig en bruisend: Buiten de mooie natuur om is het heerlijk vertoeven in de authentieke stadjes. Tijd om de Eifel te gaan ontdekken dus! Hierbij onze tips die je niet mag missen tijdens een bezoek aan de Eifel.

Mooiste bezienswaardigheden in de Eifel

1. Monschau

Monschau is zonder meer een prachtig Eifelstadje gelegen aan de rivier Roer, die ook door de stad kronkelt. Met de idyllische vakwerkhuisjes, de Burcht, de stenen trappen en en de kasseien straten is het ook werkelijk een stadje uit een prentenboek. Nadeel: zo’n mooi stadje trekt natuurlijk ook hordes toeristen aan. Alhoewel wij er in Covid-19 tijd niet zo’n last van hadden. Gelukkig trekken de touringcars ’s avonds weg en keert de rust terug. Blijf dus zeker overnachten om in alle rust van het compacte stadje te genieten. Daarnaast is Monschau ook een perfecte uitvalsbasis om de mooie natuur in de Eifel in te duiken. Daarom verbleven wij hier twee nachten.

Slenteren, genieten en panorama uitzichten
Slenter door de smalle straatjes, bewonder de oude en mooie vakwerkhuizen en plof neer op een van de terrassen voor een heerlijke Apfelstrüdel of een lekker koud Duits pilsje.

Ander pluspunt: Rondom Monschau loopt een ‘Panoramaroute’ door de heuvels. Deze route leidt je langs een oud observatiepunt (Haller) van de Burcht. Je hebt hier een mooi uitzicht over een deel van Monschau en de burcht. Het pad volgt vervolgens door de heuvels, waar je echt een mooi uitzicht hebt over de mooie historische stad van Monschau. 

Aan de andere kant van de stad is er ook een route naar een ander klein observatiepunt. Vanuit dit punt heb je een mooi uitzicht over het Rotes Haus van Monschau. Deze route is vanaf ‘Brasserie Weekend’ aangegeven als ‘Zum Turm’.

Het Rotes Haus is het herkenningspunt van de oude binnenstad. Dit indrukwekkende huis staat aan de Roer en werd in de 18e eeuw gebouwd. Vandaag de dag is het Rotes Haus te bezoeken als museum, waarbij de complete inrichting uit het verleden te bezichtigen is.

monschau

Burcht van Monschau
De burcht van Monschau zie je al liggen wanneer je het stadje in rijdt. In de burcht is een jeugdherberg gevestigd, en om deze reden is de burcht niet te bezoeken. Toch is de burcht een bezoek waard, alleen al voor het mooie uitzicht over de stad. Via verschillende stenen trappen kom je vervolgens weer uit in de mooie oude binnenstad.

Ouderwets goed eten bij restaurant Zum Haller
Ben je op zoek naar een leuke plek waar de Duitse keuken geserveerd wordt, dan ben je bij Zum Haller aan het juiste adres. Dit gezellige bruine eetcafé is erg populair, dus reserveren is zeker aan te raden. Hier word je nog getrakteerd op gewoon goed eten: geen poespas of mooi opgemaakte borden, maar grote stukken vlees gedrenkt in saus. Duitser ga je het niet krijgen. 

2. Nationaal Park Eifel en Vogelsang IP

Wanneer je van de natuur houdt én geïnteresseerd bent in het (tweede wereld)oorlogsverleden, dan ben je bij Vogelsang IP aan het juiste adres. Na 60 jaar militair gebruik is Vogelsang IP sinds 2006 geopend voor het publiek in het Nationaal Park Eifel.

Oorlogsverleden
Vogelsang geeft je een kijkje in wat behoort tot een van de gruwelen van de geschiedenis. Dit kamp werd in 1934 gebouwd door de nazi’s en gebruikt als opleidingskamp om jonge strijders klaar te stomen voor de oorlog. Tot WO II waren hier 500 SS-ers gehuisvest en tijdens WO II werd het complex gebruikt als kazerne.

Na WO II werd het complex ingenomen door de Britten die er een militair oefenterrein van maakten. Daarna maakten de Belgen hier ook nog gebruik van, totdat het in 2006 terug gegeven werd aan Duitsland en in gebruik werd genomen als ontmoetingsplek voor vrede, tolerantie en het verleden van Vogelsang tentoonstelt.

Natuur en wandelen
Vogelsang IP ligt in het Nationaal Park Eifel, en een bezoek is daarom goed te combineren met een stevige wandeling door de mooie omgeving. Vanuit het infocentrum van Vogelsang IP starten verschillende wandelingen, variërend van 4 km t/m 17 km.

Wij kozen ervoor om de 14 km lange wandeling te maken die ons zou via mooie natuur zou leiden naar een stuwdam en een verlaten dorp, waarvan de bewoners na WO II door de Britten verjaagd werden, zodat zij dit dorp konden inlijven als oefenterrein.

Deze mooie wandeling begint al op het complex van Vogelsang IP en gaat steil naar beneden richting de stalen hangbrug Victor Neels. Vervolgens loop je een heel stuk langs de rivier Urft.

Ongeveer halverwege de route ligt er een restaurant. Verwacht geen moderne zaak of uitgebreide kaart. Maar wel een mooie gelegenheid om powervoedsel naar binnen te werken en een pitstop te maken. Ook ligt de indrukwekkende dam ‘Urfttalsperre’ naast het restaurant. Dit is een van de oudste stuwmeerdammen van Duitsland.

De wandeling gaat verder over deze dam en leidt verder naar boven via een bos. Hier heb je nog een keer een adembenemend uitzicht op de Urfttalsperre en de mooie natuur.

Na een half uurtje verder wandelen kom je aan bij het verlaten dorpje Wolfseifen, wat overigens ook alleen te voet bereikt kan worden. In dit dorp gaven de Britten na WO II (1946) een evacuatiebevel uit aan de inwoners. Zij moesten binnen 3 weken hún dorp en hún huis verlaten, zodat de Britten dit terrein konden gebruiken als militair oefenterrein. Vandaag de dag rest zich niets meer dan een verlaten kerk, een schooltje en een handvol dummy huizen.

Wij vonden het een erg mooie wandeling, waarbij natuur en historie samenkomen.

3. Rond touren door de Eifel

De Eifel is een prachtig gebied met mooie vergezichten, authentieke dorpjes, glooiende landschappen, rijk aan vele kastelen en grote meren. Een goede reden om er met je auto op uit te trekken en de omgeving te verkennen. Volg het water en stop bij de verschillende mooie uitzichtpunten. Dit deden wij ook en onderweg kwamen wij op plekken tegen waar we wel moesten stoppen. Twee van deze plekken lichten we hieronder uit, maar er zijn natuurlijk veel meer mooie plaatsjes en kastelen te vinden. In de zomermaanden kun je zelfs heerlijk vertoeven en verkoelen aan de Rürsee. Een populaire hotspot voor de locals en toeristen.

Burg Satzvey
Zoals bij Burg Satzvey in het gelijknamige dorp Satzvey. Dit kasteel is echt een pareltje en kan zo uit een film van Disney zijn geplukt. Het kasteel is niet te bezoeken en eigenlijk is ook alleen de buitenkant de moeite waard. Op de binnenplaats vinden regelmatig evenementen plaats.

burg-satzvey

Heimbach
Nog zo’n dorpje waar we doorheen reden en gelijk op onze rem trapten is Heimbach. In dit dorpje werd onze aandacht getrokken door de burcht die boven het dorpje uitsteekt. Deze burcht is gratis te bezoeken. Verder heeft het dorp enkele schattige en kleurrijke straatjes en kun je er terecht voor een hapje en een drankje.

4. Pitstop bij de Nürburgring

Adrenaline zoekers en race fanaten: eat your heart out! In de Eifel ligt namelijk de alom bekende Nürburgring, ook wel de Groene Hel genoemd. Op dit circuit crashte de beroemde F1-coureur Niki Lauda in 1976. Een crash die hem bijna fataal werd.. Sindsdien worden er geen F1-races meer gereden op dit circuit, maar daar komt verandering in: in 2020 zal er voor het eerst weer een Grand Prix verreden worden op de Nürburgring. Go Max!

De Nürburgring behoort tot een van de mooiste circuits van de wereld en de aanleg voor deze baan begon in 1925 om de werkgelegenheid in de Eifel te bevorderen. Je kunt het circuit en het terrein eromheen bezoeken. Echte autogekken kunnen zelfs een rit op het circuit wagen met hun eigen auto. Verder zijn er een museum, een achtbaan die over een gedeelte van het circuit gaat, een kartbaan en enkele shops te vinden bij de Ring-Boulevard. 

Wij bezochten de Nürburgring op weg naar Cochem. Als je in de buurt bent is het sowieso indrukwekkend om hier even een kijkje te nemen. Op verschillende plekken langs het circuit zijn uitzichtpunten opgesteld. Met een beetje geluk kun je scheurende auto’s over het asfalt bewonderen. Je kunt de baan via de hoofdwegen volgen, maar je kunt op je navigatie ook Nordschleife Eingang Pflanzgarten” intoetsen. Dit is een van de mooiste uitzichtpunten van de Nürburgring. 

5. De drie mooiste maren bij Daun

Velen zullen zich afvragen: ‘Wat is nou een maar?’. Dat dachten wij namelijk ook toen we voor het eerst lazen over de maren in de Vulkaaneifel. Een maar is gevormd door een freotomagmatische (uuh wat?) explosie. Deze ‘vulkanische’ explosies hebben een krater in de bodem geslagen wat in de loop der jaren gevuld is geworden met water. Zo ontstonden er maren (Latijns voor meer). 

Van de 70 gevonden maren zijn er op dit moment nog maar 10 maren gevuld met water. De mooiste maren zijn te vinden bij het plaatsje Daun in het vulkanische landschap van de Eifel. Hier liggen 3 maren dicht bij elkaar op de hellingen van de Mauseberg (561m).

Wij bezochten twee van de drie maren: de Weinfeldermaar en de Gemünderermaar. Vanaf de parkeerplaats kun je deze maren al wandelend bezoeken. Neem je lunch mee en geniet hiervan in dit prachtige gebied. Dit deden wij ook en dit was echt genieten!

Bij de Gemünderermaar heb je een geweldig uitzicht over het vulkanische landschap. Je wordt hier vergezeld door een familie geiten, die totaal niet mensenschuw zijn. Verder zijn ze wel lief hoor. 😉 Tevens is er een uitkijktoren en kun je neerploffen op een schommelbank om te genieten van het mooie uitzicht over de Gemünderermaar. 

2 Reacties

  1. 22 mei 2024 / 22:59

    Nice post. I used to be checking constantly this weblog and I am inspired!
    Extremely useful information particularly the final part 🙂 I take care of such
    info a lot. I used to be looking for this particular info for a very long time.
    Thanks and good luck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *