Tips voor een stedentrip in Gdansk. Wat te doen in Gdansk?

Gdansk, ook wel de parel aan de Oostzee genoemd. Wat een fijne en mooie stad is dit. Met een rijke en bewogen geschiedenis en prachtige architectuur, die te danken is aan het Hanzeverleden. Wist je dat deze stad in de Gouden Eeuw zelfs banden had met Nederland? Veel van de gebouwen uit die tijd zijn geïnspireerd op de Nederlandse herenhuizen.

De oude stad Gdansk bestaat uit 4 delen: Old Town, Town Down, Main Town en Lower Town. In deze mooie stad is er genoeg te zien en te beleven, en het mooie van Gdansk is dat de stad nog onbekend is onder het massatoerisme. Een mooie gelegenheid om hier gebruik van te maken!

Hieronder delen we onze mooiste tips graag met je.


1. Slenteren in de mooie binnenstad van Gdansk

Lange straat (Ulica Dluga)

Het kloppend hart van het historische centrum vind je in de Lange Straat (Ulica Długa).
In deze autovrije straat vind je geen reclameborden van de bekendste winkelketens, maar prachtige herenhuizen en gezellige kroegjes en restaurants. De gebouwen hebben een oud Hollands tintje, en dat is ook niet zo gek, want in de Hanzetijd had Gdansk al veel contact met Nederlanders.

In de Middeleeuwen was de Lange straat een belangrijk onderdeel van de Koninklijke Route.
Je vindt hier onder meer de Gouden Poort, een oude stadspoort en een theater en de toeristeninfo.

Lange Markt (Długi Targ) en Groene Poort

Wanneer je vanuit de Lange Straat richting de Motlawa rivier loopt, passeer je de Lange Markt (Długi Targ).
Bij dit mooie marktplein moet je zeker even stilstaan om de mooie architectuur in je op te nemen. Het is een gezellig plein met een paar terrasjes, de Neptunus fontein, het stadhuis en natuurlijk weer de mooie kleurrijke Hanzegebouwen.
Het stadhuis schijnt een zaal te hebben met een mooi beschilderd plafond. Wij hadden dit graag willen bezoeken, maar toen wij er waren was het stadhuis helaas gesloten in de middag.

Aan het eind van de Lange Markt loop je onder de Groene Poort door richting de waterkade. De Groene Poort is ook een stadspoort en is geïnspireerd op het stadhuis van Antwerpen. De poort heeft vier doorgangen en daar bovenop is een gebouw gebouwd. 

Elke dag om 12:00 uur speelt het Carillon van het stadhuis een gratis concert. Als het mooi weer is, kun je een plekje zoeken op de markt en luisteren naar dit concert. 

Kraanpoort (Brama Żuraw) en waterkade

De kraanpoort aan de Motlawa rivier is hét boegbeeld van de stad en waarschijnlijk het meest gefotografeerde stukje van de stad. Zodra je op de waterkade aankomt wordt je aandacht meteen naar deze indrukwekkende kraanpoort getrokken.
In de Hanzetijd werd deze Kraanpoort als havenkraan en verdedigingswerk gebruikt. Tegenwoordig is hier het Nationaal Maritiem Museum in gevestigd.

Langs de waterkade ligt een promenade waaraan gezellige restaurantjes en souvenirswinkeltjes liggen.

Met de voetbrug kun je van de waterkade naar het eiland Stagiewna aan de overkant van de Motlawa lopen. 
Vanuit het eiland kun je mooie foto’s maken van de waterkade en de kraanpoort. Verder staat hier een reuzenrad (Amber Sky) en kun je er in de zomer rustig genieten van het mooie uitzicht op een van de vele bankjes. 

Leuk weetje: De voetbrug gaat ieder uur een half uur dicht zodat de schepen die vanuit zee de Matwa Wisla passeren en verder varen over de Motlawa door kunnen. In het toeristenseizoen (zomerperiode) kunnen de ’tijden’anders zijn, dus check dit even van tevoren. Bij de brug hangt er een bord waarop staat aangegeven wanneer de brug open en dicht is.

2. Duik in de bewogen geschiedenis van Gdansk

Gdansk heeft een lange en indrukwekkende geschiedenis en er zijn een aantal musea die hun collectie en tentoonstelling wijden aan de geschiedenis van de stad. Wij bezochten twee van deze musea en waren echt onder de indruk van de gebeurtenissen die plaatsgevonden hebben in de stad en kregen nog meer bewondering en respect voor de inwoners van de stad.

Museum van de Tweede Wereldoorlog

Wisten jullie dat de Tweede Wereldoorlog in Gdansk is begonnen? Wij in ieder geval niet, totdat we deze prachtige stad bezochten.

Het grootste oorlogsmuseum van Europa ligt feitelijk op de plek waar op
1 september 1939 de Tweede Wereldoorlog begon. De buitenkant is al net zo indrukwekkend als de binnenkant en stelt een granaatinslag voor. De expositie bevindt zich grotendeels onder de grond. 

Het museum neemt je mee in de tijd van voor de oorlog, tijdens de oorlog en na de oorlog. Je loopt door nagebouwde winkelstraten en wijken waar het verhaal van honderden slachtoffers en helden naverteld wordt. Je krijgt een goede indruk van welke gruweldaden zich in Polen afgespeeld moeten hebben, waar alleen al 5 miljoen Polen vermoord werden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dit museum is verpletterend en puur en is een must see als je in Gdansk bent!

Het Solidariteitsmuseum

Het solidariteitsmuseum is een van de meest belangrijke museums van Gdansk en is naar onze mening ook echt onderdeel van de geschiedenis van Gdansk. De de Solidarność (solidariteit) vakbond van Lech Walesa heeft een grote rol gespeeld in de val van het communisme in Polen en ook in de rest van Oost-Europa en in dit museum wordt hier flink wat aandacht aan besteed.

Op de plek waar het museum staat begon de opstand tegen het communisme en werd de Solidarność opgericht. Een monument vlakbij het museum herinnert de bezoeker aan de 41 havenarbeiders die hier doodgeschoten werden tijdens de stakingen in 1970. Even verderop staat het historische poortgebouw nr.2 van de voormalige Lenin werf, dat tijdens de stakingen van 1980 zo belangrijk was.

Wij waren echt onder de indruk van de verhalen die in dit museum verteld worden en kregen op een interactieve manier inzicht in het communistische Polen van na de Tweede Wereldoorlog.

3. Bezoek Westerplatte

Westerplatte is een schiereiland in Gdansk en de plek waar op 1 september 1939 de Tweede Wereldoorlog begon. Op deze historische plek zijn de ruïnes van de barakken en blokhuizen zijn nog te bezichtigen.  Een stenen monument ter nagedachtenis aan de gebeurtenis is geplaatst op een 28 meter hoge heuvel. Vanuit hier heb je een panorama uitzicht over de stad en de haven.

Je kunt Westerplatte op verschillende manieren bezoeken, maar wij vonden het toch het leukst om de piratenboot te nemen naar Westerplatte. De piratenboot vertrekt vanaf de waterkade en is niet te missen. Meerdere keren per dag vertrekt de boot naar het schiereiland. Kaartjes kun je bij de boot kopen (alleen contant geld).

4. Maak een uitstapje naar Sopot

Gdansk maakt onderdeel uit van een zogenaamde ‘Tricity’, bestaande uit de steden Gdansk, Gdynia en Sopot. Sopot is het hippe gedeelte met vele bars, hippe tentjes en een heus strand met houten pier. Als je niet beter zou weten, zou je bijna denken dat je in Scheveningen belandt bent. Met goed weer is het leuk om een uitstapje naar Sopot te maken en te slenteren over de pier en te genieten van de zon.

Je kunt Sopot gemakkelijk bereiken met de SKM trein vanuit Gdansk. Een retourticket is spotgoedkoop.

5. Bezoek de kathedraal van Oliwa

Als je dan toch naar Sopot gaat, dan kun je net zo goed een tussenstop maken in de wijk Oliwa. Oliwa staat namelijk bekend vanwege de prachtige kathedraal en het grote orgel. Vanaf het treinstation loop je hier in 10 minuten naartoe. Onderweg kom je door verschillende mooie parken.

6. Beklim de Gora Gradowa

Vanaf de acherkant van het mooie treinstation van Gdansk kun je een berg beklimmen, om vervolgens beloond te worden met een mooi uitzicht over de stad. Boven op de berg staat een Milleniumkruis en kun je over een aantal oude legerbunkers lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *