Wat te doen in de Achterhoek?

De Achterhoek is een ideale omgeving voor een paar dagen vakantie in eigen land. Wat te doen in de Achterhoek? Nou, een hoop! De Achterhoek biedt genoeg plezier en vertier voor jong en oud. Je kunt hier makkelijk een week verblijven zonder je te vervelen. Zo kun je er mooie wandelingen maken, verschillende kastelen bezoeken, prachtig fietsen door het coulissenlandschap en heerlijk tot rust komen in een van de vele theetuinen. Wist je dat je er zelfs Achterhoekse wijn kunt proeven?

Wij komen graag in de Achterhoek vanwege de combinatie van natuur en rust en delen graag onze leukste tips en bezienswaardigheden met jou.

wat-te-doen-in-de-Achterhoek

Wat te doen in de Achterhoek?

1. Fietsen in de Achterhoek

Een van de activiteiten die je zeker moet ondernemen in de Achterhoek is het huren van (elektrische) fietsen en een van de vele fietsroutes volgen. Een leuke fietsroute om te volgen is de Achtkastelenroute. De naam van de route verraadt het al: Deze fietsroute van 34km brengt je langs acht verschillende kastelen/landhuizen in de Achterhoek. De meeste kastelen worden particulier bewoond en zijn niet publiekelijk opengesteld. Een van de kastelen die wel opengesteld is, is Kasteel Hackfort. In het koetshuis ligt een restaurant met een mooi terras. Dit is een fijne plek voor een lunch of borrel.

Een andere mooie omgeving om doorheen te fietsen is in de buurt van Groenlo. Groenlo zelf is een leuk stadje voor een pitstop. Fiets je richting Lievelde, dan kom je onderweg langs Erve Kots. Erve Kots is een openluchtmuseum, maar ook een leuke plek om neer te ploffen voor een kop koffie met gebak of een lekkere lunch.

Met de app ‘Achterhoek routes’ vind je de leukste fietsroutes.

2. Bezoek het kleinste stadje van Nederland: Bronkhorst

Bronkhorst mag zich met 90 inwoners terecht het kleinste stadje van Nederland noemen. Met haar vele hoeves, smalle steegjes en keistraatjes lijkt het wel of de tijd stil is blijven staan. Wij houden er van! In Bronkhorst vind je verschillende restaurantjes en terrasjes, souvenirwinkeltjes en een heerlijke ijssalon. 

3. Wandelen door het mooie coulissenlandschap

Net zoals je in de Achterhoek aan het goede adres bent om te fietsen, zo geldt dat ook voor wandelen. In de Achterhoek zijn er verschillende wandelroutes uitgestippeld die door mooie natuurgebieden leiden. 
Een mooi gebied om doorheen te wandelen is het Korenburgerveen. Wij wandelden hier een wandeling van 13km door moerassen, veen, bos en het heide. Tijdens de wandelroute kom je langs een uitkijktoren, vanwaar je een weids zicht hebt over het prachtige landschap.

In de buurt van Vorden wandel en/of fiets je over eeuwenoude ‘kerkenpaden’. De kerkenpaden zijn in de 17e eeuw ontstaan, toen het katholicisme verboden was. Veel katholieken bleven trouw aan hun geloof, en bezochten stiekem schuilkerken.

Op Landgoed Ampsen vind je het Sterrebos. Dit bos is uniek omdat alle wandelpaden volgens een patroon met elkaar verbonden zijn en midden in het bos bij elkaar komen. Vanuit de lucht ziet dit eruit als een ster.

4. Nog meer kastelen bezoeken

In de Achterhoek liggen veel mooie kastelen en alhoewel je een aantal kastelen aandoet tijdens de Achtkastelenroute, zijn er nog een paar pareltjes die een bezoek waard zijn.

Kasteel Ruurlo

Een van de mooiste kastelen in de Achterhoek is volgens ons Kasteel Ruurlo. Het kasteel wordt omringd door verschillende wandelpaden en weilanden en je kunt er mooie wandelingen maken. In het kasteel zit een museum en een restaurant. Ook kun je de kasteeltuin bezoeken en is er een doolhof voor kleine kinderen. Je kunt je bezoek aan Kasteel Ruurlo combineren tijdens je fietstocht van de Achtkastelenroute, net zoals wij deden.

Kasteel Huis Bergh

Een ander kasteel dat echt een bezoek waard is, is Kasteel Huis Bergh. Dit middeleeuws kasteel is een van de grootste waterburchten van Nederland. Het kasteel stamt uit de 12e eeuw en zodra je door de poort stapt voelt het alsof je in een andere tijd stapt. De rood en wit gekleurde luiken en de mooie bouwstijl geven het kasteel een sprookjesachtige aanblik. Ben je geïnteresseerd in middeleeuwse kunstverzamelingen, historische munten en wapens? Bezoek dan het kasteel. Tickets koop je hier.

Huis Verwolde

Last but not least is Huis Verwolde. Dit mooie optrekje vind je in Laren en is toegankelijk voor het publiek. Het landgoed wordt omringd door een verscheidenheid aan natuur. Ook hier kun je mooie wandelingen maken in de omgeving van het kasteel. Het kasteel is op eigen gelegenheid of met een gids te bezoeken.
Ook is er een restaurant dat overdag geopend is.

5. Flamingo’s spotten in het Zwillbrocker Venn

Hoe leuk is het om dicht bij huis flamingo’s te spotten? Net over de grens bij Winterswijk, in Duitsland, vind je het Zwilbrocker Venn. In de periode van begin maart t/m eind mei strijken hier ongeveer 40 flamingo’s neer om te broeden. Parkeer je auto gratis op de parkeerplaats aan de rand van het natuurgebied. Vanaf de parkeerplaats kun je een rondje van 6km wandelen waarbij er twee uitkijkpunten zijn waar je de flamingo’s kunt spotten.

6. Spot de oehoe

Aan de rand van Winterswijk, bij de kalk- en steengroeve broedt er al jaren een oehoe, een van de grootste uitsoorten ter wereld! Het is bijzonder om deze mooie roofvogelsoort in het wild te zien, aangezien de oehoe zich niet vaak laat zien. Omdat de oehoe regelmatig veel bekijks trekt, is er een ‘kijkmuur’ gemaakt, waardoor de uil niet gestoord wordt. Vanachter deze muur heb je de kans om de uil (en eventuele jongen) te spotten.

7. Wijnproeven in de Achterhoek

Wijnproeven in eigen land. Wie had dat gedacht? Voor de lekkerste wijntjes hoef je al lang niet meer naar het zuiden van Europa. Met ruim 30 hectare aan wijngaarden is de Achterhoek een van de grootste wijnstreken in Nederland.  Er zijn ruim 20 wijnboerderijen in de Achterhoek, dus de keuze is reuze. 
Wij bezochten tijdens ons bezoek Wijnboerderij ’t Heekenbroek. Je kunt hier heerlijk zelfgemaakte wijnen proeven en een heerlijk borrelplankje bestellen. Ook kun je op eigen houtje door de wijngaarden struinen of een rondleiding boeken. Wil je er overnachten? Dat kan ook, want er zit een bed & breakfast bij de wijnboerderij.

8. Bezoek een typische Achterhoekse theetuin

Van de wijn naar de thee, of van de thee naar de wijn. Wat jij wilt. 😊
In de Achterhoek zijn er verschillende theetuinen. Dit zijn mooi aangelegde tuinen met (buiten)terrassen, prieeltjes en serres. Een goed moment om een pauze in te lassen bij een theetuin is tijdens je wandel- of fietstocht. Bij sommige theetuinen wordt je bediend door personeel, bij andere theetuinen is er zelfbediening en gooi je het geld in een brievenbus. Vaak zijn er eigen gemaakte streekproducten te koop, zoals gebak, jam of honing. Wij streken neer bij theetuin ‘de Wacht’ en genoten van heerlijk zelfgemaakt gebak.

9. Kunst in de Achterhoek: de Silo Art Tour

In de Achterhoek zijn meerdere silo’s omgetoverd tot ware kunstwerken. Met de ‘Silo Art Tour‘ kun je een route volgen (met de fiets of auto) die je langs de verschillende kunstwerken leidt. Toen wij in de Achterhoek waren, was er een kunstwerk gerealiseerd op het landgoed van boerderij ’t Westendorp in Aalten. Je vindt hier 4 silo’s die het verhaal vertellen van vier generaties uit de regio. Je kunt je auto op het erf parkeren om de kunstwerken te bekijken. Inmiddels zijn er 10 kunstwerken gerealiseerd, allen met een eigen verhaal.

10. Hanzesteden bezoeken

In de Achterhoek bevinden zich twee Hanzesteden: Doesburg en Zutphen. Doesburg is klein maar fijn, met historische panden, gezellige steegjes en sfeervolle pleinen. Zutphen is groter, maar niet minder mooi. In Zutphen wandel je langs de Ijsselkade, shop je in de winkelstraten en vergaap je je aan de mooie architectuur uit de Hanzetijd.

11. Slapen in een yurt

Hoe gaaf is het om in een yurt te slapen? In de Achterhoek kan het. De yurts van Celestial Living Yurt Retreat zijn van alle gemakken en luxe voorzien. Met het mooie aangelegde terras, het compost toilet en en de buitendouche ervaar je ondanks de luxe, toch echt het buitengevoel. Op het erf staan momenteel twee yurts, en in oktober 2023 wordt er een derde opgeleverd. Er is genoeg privacy, want de yurts staan ver uit elkaar. Tip: huur fietsen om de omgeving te verkennen. De Achterhoek 

Wij hebben echt genoten van het verblijf en de gastvrijheid van Celeste en kunnen iedereen een of meerdere overnachtingen aanraden. De Achterhoek heeft er een mooi pareltje bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *