Wat te doen in de Belgische Ardennen?

De Belgische Ardennen, een uitgestrekt gebied van naaldbossen, venen, glooiende landschappen en steile rotsen. Wie heeft hier niet gesurvivald? De Belgische Ardennen zijn geknipt voor een actieve vakantie: er is genoeg te zien en te beleven.
Ondergronds speelt zich een geheime wereld af van grotten en mijngangen.

De Belgische Ardennen zijn veelzijdig: natuurliefhebbers en actievelingen kunnen hun ei kwijt in de wouden en rivieren van de Ardennen, terwijl cultuurliefhebbers steden als Luik, Namen, Dinant, Spa of Boillon kunnen bezoeken.

In 2020 verbleven wij twee nachten in het hart van de Ardennen en we delen graag onze tips met jullie.

1. Grotten van Lorette

De bekendste grotten van België zijn de ‘grotten van Han’, maar minder bekend is het kleine zusje van de grotten van Han: de ‘grotten van Lorette’. Voor ons een reden om juist deze laatstgenoemde grotten te bezoeken: minder toeristisch, onontdekt en we hebben ons door locals laten vertellen dat deze grotten mooier en wilder zijn dan de grotten van Han. Win-win-win dus!

De grotten zijn ontstaan door de stroming van de rivier de Lomme en hebben zich gevormd tot een spectaculaire druipsteengrot, waarbij stalactieten en stalagmieten miljoenen jaren aan  bijzondere creaties gevormd hebben. Wat ook bijzonder is, is dat er nog een ondergrondse rivier stroomt door de grotten van Lorette. 

De grotten van Lorette zijn in kleine groepen met een gids te bezoeken.
Na een daling van 60 meter word je een uur lang getrakteerd op bijzondere natuurverschijnselen. Tickets (€ 6,00 p.p. in 2020) zijn online te koop via de officiële website.

2. Durbuy

Durbuy, het kleinste stadje van de wereld is een ware trekpleister, zoals ’s zomers als ’s winters. Dit kan ook niet anders, want Durbuy is ronduit schilderachtig met de vele smalle straatjes en oude huizen. Veel van de middeleeuwse huizen zijn goed bewaard gebleven en geven de stad een idyllisch tintje.

Ook al is het oude centrum van Durbuy niet groot, toch kun je je er makkelijk een middag vermaken. Struin door de smalle 17e-eeuwse straatjes, ga winkelen in een van de vele boetiekjes en plof neer op een van de gezellige terrasjes en goede restaurants. In het mooi aangelegde park langs de rivier de Ourthe kun je heerlijk wandelen. Of ga kano varen over de Ourthe.

Voor het mooiste uitzicht over de stad volg je de bordjes ‘Belverdere’ of neem je het toeristentreintje wat je naar de uitzichttoren brengt. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad.

3. Kasteel Lavaux – St. Anne

Het kasteel van Lavaux – St. Anne is als een robuust kasteel uit een plaatjesboek. Wil je de aanblik van dit kasteel goed bewonderen , dan dien je een ticket te kopen voor de drie musea die in dit kasteel gevestigd zijn. Voor € 5,00 p.p. (2020) kun je dan in en rondom het kasteel ronddwalen. 

Alhoewel de musea weinig vertellen over de geschiedenis van het kasteel, hebben wij toch tickets gekocht om het kasteel te bewonderen. Dit was zeker de moeite waard, want het is een prachtig kasteel. Daarnaast kun je in een wandeling maken door het bij het kasteel gelegen natuurgebied.

4. Wandelen in de Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen zijn bij uitstek het perfecte gebied om mooie wandelingen te maken. Wij maakten een mooie wandeling van 17 km in de buurt van Rochefort en Villers-sur-Lesse, waarbij we door bossen en velden liepen en het geluk hadden een das en een hert te spotten! Onderweg stuitten we op een bijzonder boscafé waar we heerlijk lunchte en even pauze namen. De wandeling is hier te downloaden.

5. WO II geschiedenis

Helaas hebben de Belgische Ardennen veel geleden onder de gevechten van WO II. Vooral het Ardennenoffensief heeft haar sporen achtergelaten, en in vele dorpjes zijn er vandaag de dag oorlogsmonumenten en oorlogsmusea gewijd aan deze afschuwelijke tijd.

Wij bezochten zelf het MH44 museum in Manhay, waarbij je meer leert over de brute gevechten die gevochten zijn in de Belgische Ardennen. Ook in vele andere dorpjes, zoals Bastogne (Bastenaken), Malmedy en Vielsalm is veel informatie te vinden over het oorlogsverleden van WO II.

Slaaptip: wij sliepen in de Ardennen in een fijne en mooie B&B, prachtig in de natuur gelegen. Een heerlijke plek om bij te komen en van de rust te genieten. De kamers zijn luxe ingericht en je kunt gebruik maken van het binnenzwembad. De eigenaren leggen je in de watten en zorgen voor een uitgebreid ontbijt. In de weekenden kun je genieten van hun overheerlijke kookkunsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *