Wat te doen in Drenthe? Bezienswaardigheden en tips voor een vakantie in Drenthe

Drenthe is een heerlijke provincie voor een korte vakantie of een weekendje weg in Nederland. Met drie Nationale Parken, idyllische esdorpjes, de hunebedden en uitgestrekte wandel- en fietsgebieden is er genoeg te beleven in deze provincie. Wij nemen je mee naar ons verblijf in Drenthe (april 2021) en delen graag onze beste tips met je. Drenthe, wat een fijne provincie.


Nationaal Park de Drentsche Aa

Nationale Park de Drentsche Aa is duizenden jaren geleden gevormd door vele beken, stromen en brongebieden.
De gelijknamige 28 km lange beek kronkelt zijn weg al eeuwenlang tussen akkers, grafheuvels, hunebedden en esdorpjes heen. Al wandelend kun je eeuwenoude karrensporen ontdekken.
In de Drentsche Aa kun je jezelf prima een hele week vermaken. De beste bezienswaardigheden en tips verzamelden wij hier voor je.

Esdorpjes

Wat het gebied zo bijzonder maakt, zijn de vele esdorpjes en gehuchten. De Drentsche Aa telt er 21. Om droge voeten te houden, werden de huizen in de middeleeuwen het liefst op een zandrug gebouwd. Kenmerkend voor deze dorpen is dat de kerk in het midden van het dorp staat. Daaromheen werden Saksische boerderijen en huizen gebouwd. Ook had het dorp een of meerdere brinken. Dit is een dorpsplein waar markten gehouden werden en het vee verzameld werd. Naast de brink lag de ‘dobbe’. Een waterpoel voor het vee. Buiten het dorp lag de es. Kleine stukken grond, waarbij er gezamenlijk gewassen verbouwd werden. 

Taarloo, Anloo, Gasteren, Orvelte. Het zijn nog maar vier dorpjes van de 21 esdorpen in de Drentsche Aa. Deze dorpjes zijn zeker een bezoek waard: hier lijkt de tijd stil zijn te blijven staan. De authentieke Saksische boerderijen met rieten daken, grazende schapen, kinderkopjes en gezellige restaurantjes bepalen het nostalgische dorpsgezicht. Zelf vinden wij Orvelte het mooiste en meest authentieke esdorp. In de zomer worden er in het autovrije dorp verschillende ouderwetse activiteiten georganiseerd en kun je ervaren hoe de ambacht hier vroeger uitgevoerd werd.

Wandelen en fietsen

De Drentsche Aa leent zich bij uitstek prima om al wandelend of fietsend te ontdekken. Er zijn genoeg mooie wandelgebieden, waar verschillende landschappen zich in een rap tempo afwisselen en je geregeld verrast wordt door de schoonheid van de Drentsche Aa.

Grolloërveen

Vlakbij het esdorp Grolloo bevindt zich het Grolloërveen. Een groot veengebied midden in de uitgestrekte bossen. Het is het leefgebied van o.a. de heikikker, en de geoorde fuut. Fietsen en wandelen gaat hier prima samen. Je vindt hier het langste houten vlonderpad van Nederland. Doordat het veen diep in het bos ligt, is het hier erg stil en waan je jezelf soms alleen op de wereld.

Wij liepen hier de Veenpluisroute van 7 km. We plakten er nog 3 km aan om het uitzicht vanuit uitkijktoren Holmers-Halkenbroek te bekijken. Vanuit de uitkijktoren heb je namelijk een prachtig uitzicht over de gebieden Holmers, Halkenbroek én het Grolloërveen.

Balloërveld

Het Balloërveld is een uitgestrekt heideveld, vernoemd naar het dorp Balloo. Ook leuk: Aan de rand van het Balloëerveld bevindt zich ‘Schaapskooi Balloërveld’. Meer dan 400 schapen houden hier thuis en grazen overdag in het natuurgebied. Als je wil weten wanneer de herder en de schapen terug komen, kijk dan voor de tijden op het informatiebord bij de schaapskooi. Er ligt een klein winkeltje naast de schaapskooi waar je een versnapering en iets te drinken kunt halen.

Vanuit de parkeerplaats van de schaapskooi start een wandeling van 9 km over het Balloërveld. De wandeling is in te korten naar 6 km. Je wandelt hier over grafheuvels, door heidevelden, kleine zandverstuivingen en langs verschillende veenmeertjes.

Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld is een schitterend en uniek natuurgebied. Uniek omdat het het grootste aaneengesloten natte heidengebied van West-Europa is. Schitterend omdat we hier ontzettend genoten van de omgeving tijdens onze wandeling vanaf het bezoekerscentrum. Heidevelden, dennenbossen, plassen, stuifzand en vennen wisselen elkaar hier af. Een wandeling in het Dwingelderveld mag dan ook niet ontbreken volgens ons.

Wandelen vanuit Anloo

Vanuit Anloo starten twee mooie wandelingen, uitgezet door Staatsbosbeheer, door het natuurgebied Drentsche Aa: Anlooërdiep en Strubben-Kniphorstbosch. Beiden starten vanaf de gratis parkeerplaats bij het bezoekerscentrum in Anloo (Lunsenhof 20). 

De wandeling ‘Anlooërdiep’ is 11 km lang en leidt je langs het beekdal van het Anlooërdiepje. De wandeling is evt. in te korten naar 7 km.
De 9 km lange wandeling door het Strubben-Kniphorstbosch zit vol variatie en historie: je komt langs verschillende hunebedden, loopt over grafheuvels en als je goed kijkt zie je her en der eeuwenoude karrensporen. Het gebied dankt zijn naam aan de strubben: eiken die op het eerste gezicht op struiken lijken door het ontbreken van een boomstam. De wandeling is in te korten tot 5 km.

Kamp Westerbork

Midden in het hart van Drenthe vind je Kamp Westerbork. Een plek met een bewogen geschiedenis. Dit kamp gold als een doorgangskamp voor o.a. vernietigingskampen Auschwitz en Bergen-Belsen. In Kamp Westerbork werden tussen 1942 en 1945 meer dan 105.000 Joden, Sinti, Roma en verzetsstrijders gedeporteerd. Slechts 5000 van hen overleefden de concentratiekampen..

Vandaag de dag kun je op het terrein van het kamp de sporen terug zien van de oorlogsperiode. In het museum wordt verteld hoe het leven in het kamp was.

Westerbork Synthese Radio Telescoop

De Westerbork Synthese Radio Telescoop (WSRT) is één van de grootste radio-observatia ter wereld. Veertien parabolische schotelantennes staan in een rij opgesteld naast Kamp Westerbork. De schotelantennes vangen radiostraling op uit het heelal om vervolgens te analyseren. In de nabije omgeving dienen telefoons uitgeschakeld te zijn en mogen er geen auto’s komen. Ook is er geen bebouwing in de nabije omtrek. Deze verstoren de signalen. Dit is ook de reden waarom uitkijktoren Holmers-Halkenbroek niet per auto te bereiken is.

Hunebedden

Zeg je Drenthe, dan zeg je hunebedden. Deze mysterieuze creaties zijn al meer dan 5000 jaar oud en daarmee de oudste vondsten in Nederland. Hunebedden zijn gemaakt van zwerfkeien die tijdens de IJstijd vanuit Scandinavië naar Nederland meegevoerd zijn. De hunebedden werden door het zogenaamde Trechterbekervolk gemaakt en dienden als grafkamer voor familieleden.

Van de 100 hunebedden die er moeten zijn geweest in Nederland, zijn er nu ongeveer 50 over. 47 hiervan staan er in Drenthe en worden aangeduid met een D en een nummer. Mocht je ze alle 47 willen bezoeken, dan kan dat via de ‘Hunebedden Highway’. Onze eigen Route 66. We snappen best dat je niet alle 47 hunebedden kunt bezoeken. Daarom is er een Big Five samengesteld. Deze vind je hier.

Hunebed hoofdstad Borger

In Borger, ook wel de Hunebed hoofdstad genoemd, vind je het grootste hunebed van Nederland: D27. Dit hunebed is 23 meter lang! Verder is hier een hunebedcentrum te vinden met informatie over de hunebedden cultuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *