Drenthe is een heerlijke provincie voor een korte vakantie of een weekendje weg in Nederland. Met drie Nationale Parken, idyllische esdorpjes, de hunebedden en uitgestrekte wandel- en fietsgebieden is er genoeg te beleven in deze provincie. Wij nemen je mee naar ons verblijf in Drenthe (april en september 2021) en delen graag onze beste tips met je. Drenthe, wat een fijne provincie.

Nationaal Park de Drentsche Aa
Nationale Park de Drentsche Aa is duizenden jaren geleden gevormd door vele beken, stromen en brongebieden.
De gelijknamige 28 km lange beek kronkelt zijn weg al eeuwenlang tussen akkers, grafheuvels, hunebedden en esdorpjes heen. Al wandelend kun je eeuwenoude karrensporen ontdekken.
In de Drentsche Aa kun je jezelf prima een hele week vermaken. De beste bezienswaardigheden en tips verzamelden wij hier voor je.
Esdorpjes
Wat het gebied zo bijzonder maakt, zijn de vele esdorpjes en gehuchten. De Drentsche Aa telt er 21. Om droge voeten te houden, werden de huizen in de middeleeuwen het liefst op een zandrug gebouwd. Kenmerkend voor deze dorpen is dat de kerk in het midden van het dorp staat. Daaromheen werden Saksische boerderijen en huizen gebouwd. Ook had het dorp een of meerdere brinken. Dit is een dorpsplein waar markten gehouden werden en het vee verzameld werd. Naast de brink lag de ‘dobbe’. Een waterpoel voor het vee. Buiten het dorp lag de es. Kleine stukken grond, waarbij er gezamenlijk gewassen verbouwd werden.
Taarloo, Anloo, Gasteren, Orvelte. Het zijn nog maar vier dorpjes van de 21 esdorpen in de Drentsche Aa. Deze dorpjes zijn zeker een bezoek waard: hier lijkt de tijd stil zijn te blijven staan. De authentieke Saksische boerderijen met rieten daken, grazende schapen, kinderkopjes en gezellige restaurantjes bepalen het nostalgische dorpsgezicht. Zelf vinden wij Orvelte het mooiste en meest authentieke esdorp. In de zomer worden er in het autovrije dorp verschillende ouderwetse activiteiten georganiseerd en kun je ervaren hoe de ambacht hier vroeger uitgevoerd werd.




Wandelen en fietsen
De Drentsche Aa leent zich bij uitstek prima om al wandelend of fietsend te ontdekken. Er zijn genoeg mooie wandelgebieden, waar verschillende landschappen zich in een rap tempo afwisselen en je geregeld verrast wordt door de schoonheid van de Drentsche Aa.
Grolloërveen
Vlakbij het esdorp Grolloo bevindt zich het Grolloërveen. Een groot veengebied midden in de uitgestrekte bossen. Het is het leefgebied van o.a. de heikikker, en de geoorde fuut. Fietsen en wandelen gaat hier prima samen. Je vindt hier het langste houten vlonderpad van Nederland. Doordat het veen diep in het bos ligt, is het hier erg stil en waan je jezelf soms alleen op de wereld.
Wij liepen hier de Veenpluisroute van 7 km. We plakten er nog 3 km aan om het uitzicht vanuit uitkijktoren Holmers-Halkenbroek te bekijken. Vanuit de uitkijktoren heb je namelijk een prachtig uitzicht over de gebieden Holmers, Halkenbroek én het Grolloërveen.




Balloërveld
Het Balloërveld is een uitgestrekt heideveld, vernoemd naar het dorp Balloo. Ook leuk: Aan de rand van het Balloërveld bevindt zich ‘Schaapskooi Balloërveld’. Meer dan 400 schapen houden hier thuis en grazen overdag in het natuurgebied. Als je wil weten wanneer de herder en de schapen terug komen, kijk dan voor de tijden op het informatiebord bij de schaapskooi. Er ligt een klein winkeltje naast de schaapskooi waar je een versnapering en iets te drinken kunt halen.
Vanuit de parkeerplaats van de schaapskooi start een wandeling van 9 km over het Balloërveld. De wandeling is in te korten naar 6 km. Je wandelt hier over grafheuvels, door heidevelden, kleine zandverstuivingen en langs verschillende veenmeertjes.



Dwingelderveld
Nationaal Park Dwingelderveld is een schitterend en uniek natuurgebied. Uniek omdat het het grootste aaneengesloten natte heidengebied van West-Europa is. Schitterend omdat we hier ontzettend genoten van de omgeving tijdens onze wandelingen. Heidevelden, dennenbossen, plassen, stuifzand en vennen wisselen elkaar hier af. Een of meerdere wandelingen in het Dwingelderveld mag dan ook niet ontbreken volgens ons.
Wij liepen twee wandelroutes in het Dwingelderveld. Een wandeling van 13km vanuit het Bezoekerscentrum in Ruinen. Deze wandeling (Jac. P. Thijsse Wandelroute) wordt aangegeven met grijze paaltjes en gaat door heide, dennenbossen en langs plassen. Het eerste stuk van de wandeling (3km) is een recht stuk en daarom best saai. Maar daarna wordt het echt een mooie wandeling en raden we de wandeling zeker aan.



Het Plankenpad
De tweede wandeling was de Plankenpad wandeling vanuit Spier. Deze wandeling is 5,5 kilometer lang en echt een leuke wandeling om te doen. De wandeling is met witte markeringen aangegeven. Ook en misschien vooral voor kinderen! In het begin loop je door bossen en heide en het laatste stuk van de wandeling gaat over het beroemde plankenpad. Erg leuk om te doen!
Het start- en eindpunt van het Plankenpad is bij de Boslounge in Spier. Wil je deze wandeling maken? Neem dan op de A28 de afslag Spier en volg de borden naar Nationaal Park Dwingelderveld. Op de parkeerplaats aan de Oude Postweg, net voorbij Van der Valk Hotel Spier, kun je je auto gratis parkeren. In de naastgelegen Boslounge kun je na de wandeling terecht voor een drankje en versnapering.


Wandelen vanuit Anloo
Vanuit Anloo starten twee mooie wandelingen, uitgezet door Staatsbosbeheer, door het natuurgebied Drentsche Aa: Anlooërdiep en Strubben-Kniphorstbosch. Beiden starten vanaf de gratis parkeerplaats bij het bezoekerscentrum in Anloo (Lunsenhof 20).
De wandeling ‘Anlooërdiep’ is 11 km lang en leidt je langs het beekdal van het Anlooërdiepje. De wandeling is evt. in te korten naar 7 km.
De 9 km lange wandeling door het Strubben-Kniphorstbosch zit vol variatie en historie: je komt langs verschillende hunebedden, loopt over grafheuvels en als je goed kijkt zie je her en der eeuwenoude karrensporen. Het gebied dankt zijn naam aan de strubben: eiken die op het eerste gezicht op struiken lijken door het ontbreken van een boomstam. De wandeling is in te korten tot 5 km.





Wandelen naar uitkijktoren ‘De Zeven’ in het Drents-Friese Wold
Als je in Drenthe bent en je bent in de buurt van Appelscha, dan is een bezoek aan uitkijktoren ‘De Zeven’ zeker een bezoek waard. Deze bijzondere 18 meter hoge uitkijktoren, in de vorm van een zeven (wat toepasselijk) vind je in het Fochteloërveen. Een hoogveengebied in NP Drents-Friese Wold, op de grens van Drenthe en Friesland. Voor de bijzondere vorm van de uitkijktoren ontving de architect verschillende architectuurprijzen. En terecht!
Wil je de uitkijktoren beklimmen? Parkeer je auto langs de weg aan de Meester Lokstraat in Ravenswoud. Vanaf de parkeerplaats loopt er een pad van 2,5 km naar de uitkijktoren. Eenmaal boven aangekomen heb je een prachtig uitzicht over de savanne van het Drents Friese Wold. De uitkijktoren is ook geschikt voor mensen met licht hoogtevrees. Door de knik in het gebouw kun je niet zien hoe hoog je bent.




Kamp Westerbork
Midden in het hart van Drenthe vind je Kamp Westerbork. Een plek met een bewogen geschiedenis. Dit kamp gold als een doorgangskamp voor o.a. vernietigingskampen Auschwitz en Bergen-Belsen. In Kamp Westerbork werden tussen 1942 en 1945 meer dan 105.000 Joden, Sinti, Roma en verzetsstrijders gedeporteerd. Slechts 5000 van hen overleefden de concentratiekampen..
Vandaag de dag kun je op het terrein van het kamp de sporen terug zien van de oorlogsperiode. In het museum wordt verteld hoe het leven in het kamp was. Erg bijzonder om de bewegende beelden en verhalen van mensen die in Kamp Westerbork gezeten hebben te horen en te lezen. In 2021 was de entreeprijs voor een kaartje € 10,00 p.p.



Westerbork Synthese Radio Telescoop
De Westerbork Synthese Radio Telescoop (WSRT) is één van de grootste radio-observatia ter wereld. Veertien parabolische schotelantennes staan in een rij opgesteld naast Kamp Westerbork. De schotelantennes vangen radiostraling op uit het heelal om vervolgens te analyseren. In de nabije omgeving dienen telefoons uitgeschakeld te zijn en mogen er geen auto’s komen. Ook is er geen bebouwing in de nabije omtrek. Deze verstoren de signalen. Dit is ook de reden waarom uitkijktoren Holmers-Halkenbroek niet per auto te bereiken is.

Hunebedden
Zeg je Drenthe, dan zeg je hunebedden. Deze mysterieuze creaties zijn al meer dan 5000 jaar oud en daarmee de oudste vondsten in Nederland. Hunebedden zijn gemaakt van zwerfkeien die tijdens de IJstijd vanuit Scandinavië naar Nederland meegevoerd zijn. De hunebedden werden door het zogenaamde Trechterbekervolk gemaakt en dienden als grafkamer voor familieleden.
Van de 100 hunebedden die er moeten zijn geweest in Nederland, zijn er nu ongeveer 50 over. 47 hiervan staan er in Drenthe en worden aangeduid met een D en een nummer. Mocht je ze alle 47 willen bezoeken, dan kan dat via de ‘Hunebedden Highway’. Onze eigen Route 66. We snappen best dat je niet alle 47 hunebedden kunt bezoeken. Daarom is er een Big Five samengesteld. Deze vind je hier.
Hunebed hoofdstad Borger
In Borger, ook wel de Hunebed hoofdstad genoemd, vind je het grootste hunebed van Nederland: D27. Dit hunebed is 23 meter lang! Verder is hier een hunebedcentrum te vinden met informatie over de hunebedden cultuur.

Lekker eten en drinken in Midden Drenthe
Op zoek naar leuke eetgelegenheden voor een lekkere lunch, uitgebreid diner of borrel in Midden Drenthe? Wij bezochten twee pareltjes van locaties. We delen graag onze tips met je.
Herberg de Aelderstroom
Houd je van lekker tafelen en uitstekende gerechten? Een niveautje hoger dan het doorsnee restaurant op de hoek? Dan is Herberg Aelderstroom zeker een bezoek waard.
De eigenaren zijn het restaurant in 2021 gestart en zetten met veel liefde en passie mooie gerechten neer. Er wordt gebruik gemaakt van ingrediënten uit hun eigen kruidentuin en uit de omgeving. Wij genoten hier van een 3-gangendiner met amuses en dit was helemaal top. Zeker als je je bedenkt dat je dit alles mag beleven in een mooie, historische, en gerenoveerde boerderij.
Een andere eyecatcher is de kas die in de oude schuur gebouwd is. Overdag kun je hier genieten van een fris ontbijt of een heerlijke lunch. Dit restaurant is een echte aanrader voor Drenthe!



Piepers en paupers
In de monumentale molen op het terrein van Maallust in Veenhuizen kun je genieten van de lekkerste huisgemaakte frieten en stoofvlees. De piepers (=aardappelen) komen uit Veenhuizen. Wist je dat Maallust ook heerlijk bier brouwt?
