Wat te doen in Leiden? 8x tips

Wil je weten wat er te doen is in Leiden? Een dagje of weekend Leiden is altijd een goed idee. Leiden is een stad vol bezienswaardigheden en ontdekkingen: van nauwe steegjes tot mooie pleinen met gezellige terrasjes, singels, grachten en verborgen hofjes. Bijzondere musea én de oudste universiteit van Nederland. Dat is Leiden.
Geen wonder dat de jonge geboren en getogen Rembrandt van Rijn hier genoeg inspiratie vond voor zijn latere meesterwerken.

Leiden heeft genoeg te bieden voor een heel weekend. Wij mochten op uitnodiging van de ‘Streek van de Verrassingen op onderzoek uit in deze mooie stad, waar veel bewaard is gebleven uit de Gouden Eeuw.

wat-te-doen-in-leiden
Leiden

De leukste bezienswaardigheden in Leiden

1. Bezoek het Rijksmuseum van de Oudheden

Het Rijksmuseum van de Oudheden is hét archeologische museum van Nederland. Hier moet je geweest zijn als je van geschiedenis houdt. Je leert hier meer over de geschiedenis van o.a. het oude Egypte, het Romeinse Rijk, de Klassieke Wereld en het Oosten. Wist je bijvoorbeeld dat het Verenigd Koninkrijk ooit vast zat aan Europa, maar door een dalende zeespiegel gescheiden werd van het vasteland? Erg interessant allemaal.

2. Bezoek Naturalis

Het natuurhistorisch museum Naturalis is een interactief museum waar je meer leert over de het vroege leven op aarde. De ijstijd, de oerkrachten van de natuur en de verschillende dieren die er leefden komen allemaal voorbij. Sta oog in oog met een van de grootste creaties die de wereld ooit rijk was: de T-rex. Bijzonder om te zien hoe de wereld er miljoenen jaren geleden uitzag. Een leuk uitje voor jong en oud!

3. Maak een wandeling langs de verschillende hofjes

Leiden telt maar liefst 35 hofjes. Leuk om deze hofjes te bezoeken. De meeste hofjes zijn nog bewoond, maar kunnen wel bezocht worden. Houd wel rekening met de bewoners en veroorzaak geen overlast. Sommige hofjes liggen verborgen achter een nietsvermoedende deur. Als je zo’n deur opent, dan sta je ineens op een (binnen)hofje en waan je je even terug in de tijd. Bij het VVV kantoor in Leiden is er een hofjeswandeling te koop voor 3,50.

Ook leuk: ieder jaar worden er in het Pinksterweekend hofjesconcerten gehouden. Geniet van de verschillende muziekstijlen op verschillende monumentale locaties. Meer informatie vind je hier.

4. Struin door het centrum van Leiden

Het centrum van Leiden is een lust voor het oog. De stad had een goede economie tijdens de middeleeuwen en profiteerde hiervan tot en met de Gouden Eeuw. En dit zie je terug in de stad. Prachtige gebouwen met mooi versierde gevels (kijk omhoog!), molens, bruggen, de Waag, monumentale panden en poorten, de burcht en een bruisende binnenstad. 

Bezoek de Vismarkt en de Botermarkt, ga op zoek naar een van de 120 muurgedichten die op de gebouwen geschreven zijn of stap in de voetsporen van de jonge Rembrandt door de Rembrandt wandeling te lopen. Molen de Put en Molen de Valk zijn een bezoek waard. Net zoals de Zijlpoort en de Morspoort. Loop ook zeker even naar de Rapenburg, vanwaar je een mooi uitzicht over de gracht en de statige herenhuizen hebt. 
Op zaterdag is er markt in Leiden. Koop hier heerlijke Hollandse kazen, verse groenten of net gebakken brood.

Na het struinen en slenteren door de stad plof je neer op een van de vele gezellige terrasjes aan de Vismarkt of aan het water. En wat bestel je dan als je in Leiden bent? Een typisch Leids biertje.

5. Bezoek de burcht bij avondlicht

De imposante burcht van Leiden is een symbool van de stad. Centraal in de stad op een heuvel gelegen zorgde deze burcht vroeger voor bescherming. Vanuit de burcht heb je een mooi uitzicht over de stad. Loop over de muren van de burcht voor een 360 graden uitzicht. Vooral rond schemering is het mooi om de burcht te bezoeken. De burcht wordt mooi verlicht en de vele lampjes geven Leiden een mooi gezicht.

6. Bezoek het Valkenburgse Meer

Op 10 minuten fietsen van het Leidse centrum vind je het Valkenburgse Meer. Dit is een recreatieplas waar je lekker kunt relaxen. Vooral in de zomermaanden en met goed weer is het hier goed vertoeven. Er is een dagstrand, een boulevard en speeltoestellen voor kinderen. Ben je met kinderen op pad? Dan is het leuk om het Valkenburgse Meer te combineren met het Stroomtreinmuseum. 

Bij het Valkenburgse Meer ligt Brasserie Buitenhuis. Een aanrader voor je ontbijt, lunch of diner. Wij genoten hier van een heerlijk ontbijt in een kas. Weer eens wat anders en erg leuk! Ook het interieur van Brasserie Buitenhuis is erg leuk ingericht. Neem zeker binnen een kijkje.

7. Dagje strand

Vanuit Leiden ben je zo op het strand. Zelfs met de fiets is dit goed te doen. Binnen 10 minuten sta je aan de boulevard van Katwijk. Langs deze boulevard is er een beeldenroute te volgen. 15 beelden van verschillende kunstenaars vertellen allemaal hun eigen verhaal. Maakt je route richting het strand net wat afwisselender. 
Mocht je naar het strand gaan: zorg dan dat je er vroeg bent. Katwijk is erg populair en parkeerplekken raken snel vol. Op een warme zomerse dag is de kans groot dat je ’s avonds, als het donker is, zeevonk kunt zien. Dat is echt magisch om te zien! Via verschillende Facebook groepen kun je zien of er een zeevonk alert is. Ga dan zeker naar het strand.

8. Verken Leiden vanaf het water

Een stad verkennen vanaf het water is altijd een goed idee. Voor Leiden is dat niet anders. Het is een leuke manier om de stad vanuit een ander perspectief te zien. Daarbij kom je ook op plekken waar je te voet niet zo snel zou komen.
Vind je het leuk om te suppen? Ook dat kan op de grachten van Leiden! In Leiden zijn er verschillende maatschappijen die boottochten en supverhuur aanbieden.
Wij boeken dit altijd het liefste via Get Your Guide. Je vindt hier een groot aanbod aan activiteiten en diensten voor een eerlijke prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *