Wat te doen in Vianden?

Vianden, ook wel de parel van de Luxemburgse Ardennen genoemd. Vianden is een klein, charmant stadje in Luxemburg. Waar het lijkt alsof de tijd letterlijk stil is blijven staan. Dit schilderachtige stadje met de mooie zandkleurige huizen, smalle straatjes, overblijfselen van de oude stadsmuur en het indrukwekkende middeleeuwse kasteel ligt prachtig in het beboste dal van de Our, grenzend aan Duitsland.

De belangrijkste trekpleister van dit Vianden is het mooie 11e-eeuwse kasteel wat trots boven de stad uitsteekt. De beroemde Franse schrijver Victor Hugo heeft ook maanden in Vianden gewoond en het graafschap van Vianden is sinds de 15e eeuw in handen van onze Nederlandse Oranje-Nassau familie.

Tijdens onze zoektocht naar een mooi plaatsje in Luxemburg kwamen we verschillende suggesties tegen, maar Vianden trok ons het meest aan. Vianden is een prima uitvalsbasis wanneer je van historie en natuur houdt. Gelegen in het prachtige Ourdal en met het Mullerthal op nog geen 20 km rijden, is er altijd een bos in de buurt.

Hoog tijd voor ons om jullie ook te overtuigen van dit mooie plaatsje en haar omgeving. Lees hier de beste tips en bezienswaardigheden voor een bezoek aan Vianden.


Wat te doen in Vianden?

1. Rondslenteren door het stadje

Vianden is niet heel groot en buiten het mooie kasteel is er niet veel te beleven in het stadje. Toch is het leuk om hier te overnachten en om door het stadje te slenteren en de schoonheid en authenticiteit van het stadje te bewonderen. De Our stroomt door het stadje en rondom de Our liggen een aantal restaurants en cafeetjes die een prachtig uitzicht bieden op de heuvels van de stad en het kasteel. Verder is er een bakkerijmuseum en een museum gewijd aan Victor Hugo.

2. Bezoek het kasteel van Vianden

Het pronkstuk van Vianden is toch echt wel het mooie kasteel, wat trots boven de stad uitsteekt. Het kasteel werd tussen de 11e -en 14e eeuw gebouwd op de oude funderingen van een Romeins kasteel en is vandaag de dag intensief gerestaureerd en zo goed mogelijk teruggebracht naar zijn oorspronkelijke stijl.

3. Bezoek burcht Beaufort

In de omgeving zijn genoeg burchten te vinden, maar burcht Beaufort is toch wel een shoutout waard. Op 25 minuten rijden vanaf Vianden vind je burcht Beaufort, gelegen in het gelijknamige dorp Beaufort. Van het kasteel wat in 1200 werd gebouwd, zijn er nu alleen nog overblijfselen te zien. Dit kasteel werd ook op fundamenten van een Romeins kasteel gebouwd en is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. Dit kun je ook wel zien aan de grootte van de ruïne.

De burcht is te bezoeken tegen betaling (€ 5,00 p.p. in 2020). Wij hebben dit niet gedaan, maar vonden de ruïne wel een autorit waard vanwege zijn ruige uitstraling. ’s Morgens kochten wij onze lunch bij een schattig bakkertje in Vianden, welke we hier onder het genot van een mooi uitzicht op de ruïne nuttigden. 

Omdat de ruïne van Beaufort gelegen is in een bosrijk gebied, wat ook wel het “Luxemburgs Klein Zwitserland” genoemd wordt vanwege de enorme rotsformaties, is een bezoek aan de ruïne makkelijk te combineren met een wandeltocht of rit door “Luxemburgs Klein Zwitserland”.

4. Wandelen in het prachtige Müllerthal 

Müllerthal is een gebied wat ligt in de regio die dus “Luxemburgs Klein Zwitserland” genoemd wordt vanwege de bosrijke omgeving en de vele rotsformaties die hier te vinden zijn. Het is echt een prachtig gebied en je kunt hier heerlijke wandelingen maken en mountainbiken. Natuurliefhebbers kunnen hun geluk hier niet op. 

Wij kozen voor een mooie wandeling van 11 km vanuit het gelijknamige dorpje Müllerthal en verlengden de wandeling met een lus van 3 km die ons langs en door smalle kloven en rotsformaties leidde. Soms waren de kloven zo smal en donker dat we zelfs onze zaklamp moesten gebruiken. Hoe gaaf is dat?

Aan het eind van de wandeling werden we beloond met de Schiessentümpel. Deze waterval stort zich in drie stromen omlaag en samen met het pittoreske houten bruggetje wat er overheen loopt is dit een bekroning op de wandeling. Wij kunnen zeggen dat dit een van de mooiste wandelingen is die we ooit gemaakt hebben. In dit gebied moet je geweest zijn als je in Luxemburg bent vanwege de prachtige natuur en mooie wandelingen die je er kunt maken. De wandelingen staan goed aangegeven en in ieder hotel kun je wel informatie vinden over welke routes er zijn.

Op zoek naar een fijne accommodatie in Vianden?

Wij sliepen in Vianden in een typisch ouderwets (maar schoon!) hotel: Hotel Heintz. In het hotel is er bewust voor gekozen om ouderwetse elementen terug te laten komen in de decoratie en het interieur en dat maakt het hotel ontzettend charmant. Het wordt gerund door een Luxemburgse familie die ook nog eens heerlijke eigen Apfelstrüdel maakt! Het ontbijt is tiptop in orde en de prijs/kwaliteit verhouding is prima (ongeveer € 110,00 per nacht voor twee personen inclusief ontbijt in 2020).

Onze tips: Vraag voor een rustige kamer (aan de achterkant van het hotel) en reserveer van tevoren een parkeerplek via het hotel. Het hotel heeft ongeveer 7 parkeerplekken, dus er is niet genoeg plek voor iedereen. Je kunt in het dorp parkeren, maar dit is tegen betaling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *