Wat te doen in Volendam en omgeving?

Volendam, wie kent het nou niet? Al is het alleen al door de palingpop, waar zangers als Jan Smit, de 3 J’s of Nick en Simon opgegroeid zijn. Of van de typische Volendammer klederdracht? Volendam en de omgeving rondom Volendam zijn erg leuk om te ontdekken. Hollandser ga je het hier niet krijgen met de mooie typische dorpjes, vele kaasboerderijen, windmolens, weilanden en sloten. Wij bezochten Volendam en omgeving en kunnen alleen maar concluderen dat het een perfecte regio is voor een dagje, weekendje weg of mini-vakantie. Wil je weten wat er te doen is in Volendam en omgeving? Lees dan snel verder.

Wat te doen in Volendam en omgeving?

1. Volendam

Volendam is al sinds jaar en dag toeristisch vanwege de klederdracht, de vishandel en de authentieke haven. De vele kroegjes en winkeltjes aan de boulevard maken dat Volendam erg gezellig is. Je kunt hier best een paar uurtjes rondlopen zonder je te vervelen.

Maak foto’s in typische klederdracht, eet een heerlijk vers visje aan een van de kraampjes op de dijk en dwaal door ‘Het Doolhof’. Dit is het oudste gedeelte van de stad en het is een waar doolhof: vroeger werden de huizen zonder structuur gebouwd, wat voor een wirwar van nauwe straatjes en steegjes zorgt. Wat ons betreft het mooiste stukje van Volendam. 

Tip: Omdat Volendam erg toeristisch is (vooral in de weekenden en zomermaanden), raden we je aan Volendam in de ochtend te bezoeken. Vanaf 10:00 uur gaan de meeste horecagelegenheden en winkeltjes open en wordt het drukker. En als je het ons vraagt, zijn de omliggende dorpjes zoals Marken en Broek in Waterland veel leuker en authentiek om te ontdekken. Hier heb je genoeg tijd voor als je Volendam in de ochtend bezoekt  

Je kunt je auto gratis parkeren bij P-Marinapark. Als je vroeg bent, is de kans dat er nog parkeerplekken zijn. Let wel op dat je niet in de blauwe vakken parkeert. Dit zijn parkeerplekken voor bezoekers van het vakantiepark en op deze plekken mag je maximaal 3 uur staan.

Huur een elektrische fiets of e-chopper en verken de omgeving
Als je in Volendam bent, dan is het leuk om ook andere omliggende dorpjes zoals o.a. Broek in Waterland en Marken te ontdekken. De leukste manier om de omgeving te ontdekken is op een (elektrische) fiets of e-chopper. Bij Rent & Event in Volendam hebben ze een uitgebreid pallet aan tweewielers. Van stadsfietsen en fatbikes tot elektrische fietsen en e-choppers. Hun kantoor ligt aan de haven in het centrum van Volendam.

2. Marken

Nadat je Volendam bezocht hebt, kun je het beste je route vervolgen richting Marken. Vanuit de haven van Volendam vertrekt er iedere 45 minuten een boot naar Marken. De rit duurt ongeveer een half uurtje. Reserveren is niet nodig. Op de website van de rederij vind je de meest recente vaartijden. Je tweewieler kan mee op de boot.

Vroeger was Marken een eiland, nadat het in de 11e eeuw losraakte van het vasteland door een storm. Sinds 1957 wordt het eiland verbonden met het vasteland door een dijk en is het een schiereiland.

Marken is een super mooi dorp, waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. De authentieke houten huisjes, smalle steegjes, ophaalbruggen en kerkjes vormen het straatbeeld van Marken. 

De houten huizen werden vroeger op palen gebouwd vanwege de vele overstromingen die het eiland teisterde. Het is leuk om Marken te voet te verkennen en aan de haven te genieten van een verkoelend pilsje of wijntje. Benieuwd naar hoe klompen op de traditionele wijze gemaakt worden? Bezoek dan het klompenmuseum. Hier zie je hoe klompen vroeger gemaakt worden. In het Marker museum leer je meer over de geschiedenis van Marken. Het museum bevindt zich in een Rijksmonument. 

Paard van Marken
De vuurtoren aan de rand van Marken, die in de volksmond ‘het paard van Marken’ genoemd wordt, is ook een bezoek waard. Van ver af lijkt de vuurtoren op een paard, vandaar de naam. Je kunt de vuurtoren het beste met je tweewieler bereiken. Vanwege de mooie ligging aan het Markermeer, is dit de meest gefotografeerde vuurtoren van Nederland. Wij snappen wel waarom. Je hebt namelijk een fantastisch uitzicht over het kabbelende water.

3. Broek in Waterland

Broek in Waterland is ons favoriete dorp in de omgeving van Volendam. Wat is dit een mooi dorp! Gekleurde houten huisjes, een mooie historische kern, mooie sloten en een meer. Het dorp is niet heel groot, er wonen een paar duizend inwoners. Maar het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan Broek in Waterland. Op een mooie, zonnige dag is het leuk om een bootje te huren en door de sloten van Broek in Waterland te varen.

4. Monnickendam

Monnickendam heeft een mooi oud centrum waar je heerlijk doorheen kunt struinen. De prachtige gebouwen en gevels maken het geen straf om door deze stad te lopen. Aan het kleine haventje zitten genoeg terrasjes om een pauze te nemen. In dezelfde haven wordt al sinds jaar en dag vis gerookt. Volg de geur van de gerookte vis en je komt vanzelf bij de markt uit. Als visliefhebber moet je zeker een visje aan de haven proeven.

5. Edam

Wie kent Edam nou niet van de Edammer kaas? Wij dachten dat het daarom leuk zou zijn om deze stad te bezoeken. Alhoewel Edam zeker leuke stukken heeft, vonden wij Edam het minst bijzonder van de plaatsen die we bezochten. Er zijn een aantal historische panden die erg mooi zijn zoals het Steenen Coopmanshuys, het oudste stenen huis van de stad, en de Kaaswaag. In juli en augustus vindt er iedere woensdag een kaasmarkt voor de Kaaswaag plaats.

Aan de rand van Edam ligt Fort Edam. Dit fort is onderdeel van de 46 forten van de Stelling van Amsterdam, een 135 km lange verdedigingslinie. Deze verdedigingslinie staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.


In onze blog staan een aantal affiliate links. Mocht je iets boeken via deze link, dan ontvangen wij daar een kleine commissie over. De prijs blijft voor jou hetzelfde. Ben je tevreden met onze informatie en tips? Dan zouden we het erg waarderen als je een huurauto, overnachting, vliegtickets of reis via onze links boekt.

We wensen je een geweldig avontuur toe! Liefs, Dave & Vienna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *