Wat te doen in Liverpool? Onze 14 tips

Liverpool is niet de eerste bestemming die in je op komt als je aan een stedentrip in het Engeland denkt. Het zal je verbazen hoe verrassend leuk Liverpool is! Liverpool is een ideale bestemming voor een stedentrip van 4-5 dagen. Er is genoeg te zien en te beleven: of je nu van voetbal houdt (met topclubs Liverpool FC en Everton FC), van muziek houdt (bakermat van The Beatles en Gerry & The Pacemakers) of hier komt voor de geschiedenis. Door de jaren heen heeft deze rauwe industriestad zich weten te ontpoppen tot ‘hidden gem’ met hippe barretjes en opkomende wijken waar creatievelingen hun ei kwijt kunnen. Niet voor niets was Liverpool ‘culturele hoofdstad van Europa’ in 2008.

Wij hebben enorm genoten van de sfeer in Liverpool en kunnen zeggen dat we wel een beetje verliefd zijn geworden op Liverpool. We vertellen je daarom graag welke bezienswaardigheden Liverpool heeft en welke tips je niet mag overslaan.

Praktische informatie Liverpool

Dagelijks vertrekt er vanuit Amsterdam Schiphol een rechtstreekse vlucht naar Liverpool. Binnen een uurtje ben je in Liverpool. Je kunt retourtickets vanaf €80,00 p.p. kopen. Wij vergelijken en boeken onze tickets altijd via Skyscanner. Zo weet je dat je altijd de beste deal te pakken hebt.

Vanaf Liverpool John Lennon Airport vertrekken er regelmatig bussen richting het centrum van Liverpool. De snelbus Airlink 500 brengt je binnen 25 minuten in het centrum van Liverpool. Een kaartje kost ongeveer 2,20. Andere buslijnen die naar het centrum rijden zijn: 80A, 82A en 86A. Je kunt het beste bij de bushalte Liverpool One Station uitstappen.

Wat te doen in Liverpool?

Liverpool heeft genoeg mooie bezienswaardigheden, waarbij je je zeker minimaal 4 dagen kunt vermaken. Wij delen de 14 leukste bezienswaardigheden in Liverpool met je.

1. Kom meer te weten over de legendarische The Beatles

The Beatles Story

Liverpool en The Beatles zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Liverpool is de stad waar de vier iconen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr geboren en opgegroeid zijn en waar ze hun wereldberoemde band The Beatles startten. De stad is trots op The Beatles en dit zie je overal waar je komt terug. 

Als je in Liverpool bent, mag je een bezoek aan The Beatles Story niet overslaan. Dit museum is helemaal gewijd aan het fascinerende verhaal van The Beatles. Ook zijn er belangrijke locaties nagebouwd en leer je meer over de impact die The Beatles op de wereld hadden in de jaren ’60. 

The Magical Mystery Tour

In een replica bus uit de gelijknamige film van The Beatles breng je in twee uur tijd een bezoek aan aantal belangrijke locaties in het leven van de vier jonge Beatles: je komt o.a. langs de huizen waarin ze opgroeiden, de bekende locaties uit de liedjes Penny Lane en Strawberry Fields en de plek waar het beste songwriter duo allertijden elkaar ontmoette in 1957. 
De gids vertelt met veel enthousiasme en humor verhalen en feiten over belangrijke gebeurtenissen uit The Beatles periode. Het is een leuke manier om meer te weten te komen over de plekken die belangrijk waren voor The Beatles.

Booking.com

The Cavern Club

Als afsluiter van de tour breng je een bezoek aan The Cavern Club. In deze pub speelde The Beatles voor het eerst in 1962 en werden ze ontdekt door hun latere manager Brian Epstein. The Beatles speelden hier in ongeveer 2 jaar tijd bijna 300 keer! De echte Cavern Club bestaat helaas niet meer, maar op dezelfde plek is een getrouw exemplaar van de vroegere club nagebouwd. The Cavern Club is een bedevaartsoord voor Beatles fans en wordt iedere dag druk bezocht. Dagelijks zijn er meerdere live-shows van bekende en minder bekende artiesten. Wij vonden het een erg leuke beleving om een bezoek te brengen aan de Cavern Club en raden het ook zeker aan!

2. Bezoek Royal Albert Dock

Een van onze favoriete plekken in Liverpool is de Royal Albert Dock.
Vroeger waren de pakhuizen van Royal Albert Dock van groot belang voor de opslag van specerijen en kruiden, maar in de 18e eeuw raakte ze in verval door de komst stoomschepen, waarvoor de Royal Albert Dock een te kleine haven had. Na de bombardementen in WOII lagen de pakhuizen er maar vervallen en verlaten bij. 

Daar kwam eind jaren ´80 verandering in toen er een herbestemmingsplan voor de pakhuizen kwam. Vandaag de dag is de Royal Albert Dock een ware trekpleister van Liverpool. In de pakhuizen zijn restaurants, cafe´s, hotels, souvenirswinkels, een galerij en musea (waaronder The Beatles Story) gevestigd. De rode gietijzeren zuilen rondom de pakhuizen geven de pakhuizen een bijzondere en mooie aanblik.

3. De hippe wijk Baltic Triangle

De wijk Baltic Triangle is een ander voorbeeld van de herontwikkeling van Liverpool. Ooit was dit een vervallen havenbuurt met pakhuizen en fabriekspanden. Nu is het een bruisende wijk in opkomst en hebben veel oude pakhuizen een nieuwe bestemming gekregen.

Veel creatievelingen hebben zich in deze wijk gevestigd en zijn leuke zaakjes gestart. Zo is er een bierbrouwerij (Love Lane Brewery) waar je heerlijke eigen gebrouwen biertjes kunt proeven, zijn er tal van goede restaurants en bars gevestigd en kun je overal mooie streetart bewonderen. Sla een bezoek aan de foodmarket Baltic Market niet over. Hier bevinden zich verschillende foodcorners en wordt regelmatig live music gespeeld.  Ook kun je in Baltic Triangle tot in de late uurtjes feesten.

4. Pier Head and The Three Graces

De kade langs de rivier Mersey, beter bekend als ‘Pier Head’, is niet te missen. Samen met de Three Graces die prijken op de kade vormt het de prachtige skyline van Liverpool. De Three Graces bestaan uit drie imposante gebouwen: de Port of Liverpool verrees hier als eerst tussen 1903 en 1907, gevolgd door de Royal Liver Building in 1911. Toentertijd het hoogste gebouw (98m) van het Verenigd Koninkrijk. Vanaf de Royal Liver Building toren heb je een prachtig uitzicht over de stad. De laatste toevoeging van de Three Graces was het Cunard Building. Met deze drie gebouwen wilde Liverpool een indrukwekkende skyline creeren voor vertrekkende en arriverende passagiers die naar of van New York reisden.
Alle drie de gebouwen staan op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Verder vind je op Pier Head het Museum of Liverpool en een bronzen standbeeld van The Beatles. Het Museum of Liverpool is gratis te bezoeken. Je leert er meer over de bewogen geschiedenis van de stad.

5. Boottocht over de Mersey

Een andere leuke manier om de stad te ontdekken is vanaf het water. Met de Snowdrop, een kleurrijke boot waar Mersey beat muziek (benaming voor de vele bandjes die in de jaren ’60 in Liverpool ontstonden) uit de speakers galmt, zie en leer je in 50 minuten meer over Liverpool. Je vaart over de Mersey en hebt de beste uitzichten op de skyline van Liverpool. De cruise vertrekt dagelijks vanaf Pier Head. Het is aan te raden om van tevoren tickets te reserveren.

6. Anglican Cathedral

De Anglican Cathedral is de grootste kathedraal van het Verenigd Koninkrijk en de vijfde grootste kathedraal ter wereld. Het is een prachtig bouwwerk, geïnspireerd op de gotische voorbeelden in Spanje.
Het interieur van de kerk is sober maar ruimtelijk en de grote glas in lood ramen zijn de eyecatcher van de kathedraal.
Wil je een mooi panorama uitzicht over Liverpool? Koop dan kaartjes voor de Tower Experience. Via twee liften en 100 traptreden verder sta je je aan de top. Vooral met zonsopkomst en zonsondergang is het uitzicht over Liverpool het mooist.

De tegenhanger van de Anglican Cathedral is de katholieke kathedraal ‘Metropolitan Cathedral of Christ the King’. Deze kathedraal is in alle opzichten het tegenovergestelde van de Anglican Cathedral. Vooral het uiterlijk is in schril contrast met eerder genoemde kathedraal. Wij bezochten deze kathedraal kathedraal niet.

7. Hope Street

Tussen de beide kathedralen van de stad bevindt zich Hope Street. Belangrijkste bezienswaardigheid in deze straat is de Philarmonic Hall, beter bekend als ’the Phil’ onder de locals. De buitenkant van het gebouw is al mooi, maar ook het interieur doet niet onder voor de buitenkant. Zin in een biertje? Dan zit je goed in de Philarmonic Dining Rooms.

8. Struin door Ropewalks

Een van de leukste en bruisende gebieden in de stad is Ropewalks. Vroeger een havenbuurt, nu een swingende uitgaanswijk met trendy bars, luxueuze appartementencomplexen en hippe hotels. In de weekenden is het er gezellig druk en zijn de terrassen gevuld met een uitbundige menigte. Je kijkt je ogen uit, want de Engelsen gaan heel anders op stap dan wij gewend zijn. Wel leuk om te zien!
In Bold Street vind je een diversiteit aan restaurants, boekenwinkels, boetiek- en vintagewinkeltjes. 

Bombed Out Church

Een andere bijzondere plek binnen Ropewalks is de Bombed Out Church. Deze kerk werd in WOII gebombardeerd. Er werd besloten om de kerk niet opnieuw op te bouwen, maar als gedenkteken aan de WOII te laten zijn. Alleen het geraamte staat nog overeind. In de tuin van de Bombed Out Church zit nu een horecagelegenheid en er worden regelmatig optredens, voorstellingen en markten gehouden. Het is een gezellige plek waar de Liverpudlians graag samen komen.

9. Drankjes doen in Mathew Street

Eerder schreven we al over The Cavern Club, de club waar The Beatles ontdekt werden en het begin van hun succes betekende. The Cavern Club bevindt zich in Mathew Street, een van de meest populaire uitgaansstraten van de stad. Naast The Cavern Club bezochten The Beatles meerdere kroegen in deze straat, en vele bars herinneren hier nog aan door de foto’s die aan de muur prijken. Ook bevindt zich hier het Liverpool Beatles Museum, een ander museum gewijd aan deze iconische band. Het is een gezellige straat om een drankje te doen en te luisteren naar de live muziek die in diverse bars gespeeld wordt.

10. Struin door het oude gedeelte van de stad

Het oudste gedeelte van de stad vormde zich tijdens de middeleeuwen rondom de huidige stadhuis.
Het stadhuis is erg mooi om te zien en kan bezocht worden. Vandaag de dag bevinden zich in de 7 oudste straten die Liverpool vormden trendy bars en restaurants. Struin door de straten en kijk omhoog om de architectuur van de gebouwen te bewonderen. De oudste kerk van Liverpool, de Our Lady and St. Nicholas staat te midden van moderne en hoge gebouwen, wat een bijzonder gezicht geeft.

Aan de hoofdstraat, tussen het oude gedeelte en Pier Head in, staat het voormalige hoofdkantoor van The White Star Line. Deze rederij was o.a. eigenaar van de Titanic.

11. Port Sunlight: een bijzondere wijk in Liverpool

Aan de overkant van de Mersey in Wirral, ligt een romantisch dorpje genaamd Port Sunlight. Dit dorpje werd gesticht door William Lever, die hier een zeepfabriek genaamd Sunlight oprichtte. De zeepfabriek was een succes en breidde steeds meer uit. Er waren meer medewerkers nodig en meneer Lever vond het belangrijk dat er ook in het welzijn van de medewerkers geïnvesteerd werd. Daarom werd er een dorp bij de zeepfabriek gebouwd voor de werknemers. Ook de nodige voorzieningen zoals scholen, kerken, een ziekenhuis, theater, openluchtzwembad en kroeg waren aanwezig in het dorp.

De bouwstijl van de ongeveer 800 huizen zijn allen verschillend en geen huis is identiek. De huizen zijn allemaal erg mooi en dat maakt dat Port Sunlight zeker een bezoek waard is. Als je door Port Sunlight loopt, dan zul je zien dat alles er nog bij staat zoals het in de 19e eeuw gebouwd is. 

Feitjes

1. William Lever fuseerde in 1930 met het Nederlandse Margarine Unie, wat de start was van Unilever.
2. Wie Peaky Blinders gezien heeft, zal het huis van Aunt Polly in Port Sunlight herkennen. Wist je dat er veel locaties in Liverpool gebruikt zijn voor de Netflix serie Peaky Blinders?

12. Bezoek een van de gratis musea in Liverpool

Liverpool heeft naast Londen de meeste musea en galeries van het Verenigd Koninkrijk. Een aantal van deze musea en galeries  zijn gratis en zeker een bezoek waard. Het is onmogelijk om alle musea te bezoeken, maar er is genoeg keuze. Dit zijn de 11 gratis musea in Liverpool:

 1. Liverpool Museum
 2. Merseyside Maritime Museum
 3. World Museum
 4. Walker Art Gallery
 5. Tate Liverpool
 6. International Slavery Museum
 7. St. George’s Hall
 8. Sudley House
 9. Victoria Gallery and Museum
 10. Sefton Park Palm House
 11. The Garstang Museum of Archaeology 

13. St. George’s Quarter

In het St. George’s Quarter staan enkele prachtige gebouwen, zoals St. George’s Hall, de Walker Art Gallery het World Museum en het National Museum. Alle gebouwen zijn stuk voor stuk prachtig om te zien, maar ook de binnenkant mag gezien worden.

Vooral het interieur van St. George’s Hall is een bezoek meer dan waard. Informeer bij de ingang of via de website wanneer er een rondleiding is, zodat je de binnenkant kunt bewonderen. De nieuwste Harry Potter film Fantastic Beasts and Where To Find Them maakte gebruik van het decor van St. George’s Hall.

Het World Museum is vooral een leuke activiteit voor kinderen. Hier kom je meer te weten over dinosauriërs, het oude Egypte of regenwouden.

14. Bezoek een voetbalwedstrijd

Ben je een voetbalfan? Dan mag een bezoek aan het Anfield Stadion of het Goodison Park niet ontbreken. Liverpool kan rekenen op twee clubs die spelen in de Premier League: Liverpool FC en Everton FC. Hoe gaaf is het als je een wedstrijd kunt bezoeken in de Premier League? Het is moeilijk om aan kaartjes te komen, dus ruim van tevoren reserveren is een must. Wil je geen wedstrijd bezoeken, maar wel het stadion bewonderen? Tickets boeken kan hier.

Reserveer hier je stadiontour


In onze blog staan een aantal affiliate links. Mocht je iets boeken via deze link, dan ontvangen wij daar een kleine commissie over. De prijs blijft voor jou hetzelfde. Ben je tevreden met onze informatie en tips? Dan zouden we het erg waarderen als je een huurauto, overnachting, vliegtickets of reis via onze links boekt.

We wensen je een geweldig avontuur toe! Liefs, Dave & Vienna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *